آریا جوان
ردپای زنان قاجاری در محله‌های تهران ؛ از منیریه تا مهرآباد
دوشنبه 12 ارديبهشت 1401 - 13:00:25
آریا جوان - توریسم آنلاین : در طول تاریخ ایران زمین زنان ایرانی درعرصه های مختلف تاثیرگذار بوده اند. برخی زنان پادشاهان و صاحب منصبان نیز با نفوذی که داشتند در آبادانی و عمران شهرها و ممالک ایران زمین نقش آفرینی کردند .نمونه بارز آن گوهرشاد همسر تیمورشاه است با مسجد ماندگارگوهرشاد.از نمونه های این نقش آفرینی نگاهی به نام محله‌های تهران است .
به گزارش توریسم آنلاین ؛ در تهران محله‌هایی هست که به نام زنان نامگذاری شده اند و یا نام آنها مرتبط با بانوان صاحب نفوذ دوره قاجار است.در ادامه به این نام ها و وجه تسمیه ها خواهیم پرداخت.
اقدسیه
اقدسیه یکی از محله‌های پایتخت است. می گویند محله اقدسیه که گویا نام آن تا قبل از سال 1290 قمری حصارملا بوده، نام امروز خود را از یکی از همسران ناصر‌الدین شاه گرفته است! ناصر‌الدین شاه زمین‌های این منطقه را به باغ تبدیل کرد و برای یکی از همسران خود به نام امینه اقدس یا همان اقدس‌الدوله کاخی ساخت و به همین خاطر است که ما امروز این محله را به نام اقدسیه می‌شناسیم! شماری از بهترین مراکز خرید، بیمارستان‌ها، مجموعه‌های ورزشی و خانه‌ها را می‌توان در اقدسیه پیدا کرد.

آریا جوان


منیریه
منیریه در زمان قاجار یکی از محله‌های اعیان‌نشین تهران بوده و گفته شده نام آن از نام زن کامران‌میرزا، یکی از صاحب‌منصبان قاجار، به نام منیر گرفته شده‌است. در این محله بنای مسجد و مدرسه از موقوفات منیرالدوله است.

آریا جوان


کاشانک:
کاشانک نیز از آن محله‌هایی است که پیشینه تارخی دارد. ناصرالدین شاه برای سوگلی اش انیس الدوله که درخواست حکم رانی کاشان را کرده بود، در باغات صاحبقرانیه یک کاشان کوچک ساخت و اسم آن را کاشانک گذاشت.

آریا جوان


مهرآباد:
نام اصلی قریه مهرآباد تا پیش از سلطنت ناصرالدین شاه قاجار “حسین آباد” بود. این آبادی هنگام ازدواج عصمت الدوله (دختر ناصرالدین شاه) با دوست محمدخان معیرالممالک به عنوان مهریه به او داده شد.
درباره دلیل نامگذاری محله مهرآباد بدانید که روستایی به نام حسین آباد در تملک حاجی میرزا آقاسی صدراعظم محمد شاه قاجار بود. حاجی میرزا آقاسی، حسین‌آباد را به ناصرالدین شاه هدیه کرد و بعد از مدتی این روستا جزو مهریه عصمت‌الدوله (دختر ناصرالدین‌شاه) و همسر دوستمحمدخان معیرالممالک، درآمد و نام مهرآباد را بر آن گذاشتند. اما بعدها به مناسبت خرج‌های بی‌رویه دوستمحمدخان، مهرآباد به گرو رفت و از تملک خاندان معیرالممالک خارج شد و دادخواهی دوستعلی معیری پسر دوست‌محمدخان نیز نزد رضاشاه بی‌فایده بود.

آریا جوان


نازی آباد:
نازی‌آباد یکی از محله‌های مدرن جنوب شهر تهران است. این محله پس از انقلاب به پایتخت سیاسی تهران معروف شد و بدون شک یکی از مهم‌ترین محلات در حوادث تاریخی تهران بوده است! در مورد نام‌گذاری این محله دو روایت وجود دارد؛ از یک طرف می‌گویند طی جنگ جهانی دوم، آلمانی‌های نازی بخشی از این محله را به نام چهارصد دستگاه ساختند و چون مردم به آلمان‌ها، نازی می‌گفتند، این محله نازی‌آباد نام گرفت! از طرف دیگر گفته می‌شود زمین‌های این منطقه متعلق به یکی از زنان قاجار به نام «نازخاتون» بوده و رفته رفته به نازآباد و بعد نازی‌آباد معروف شده است!

آریا جوان



http://www.javanannews.ir/Fa/News/802487/ردپای-زنان-قاجاری-در-محله‌های-تهران-؛-از-منیریه-تا-مهرآباد
بستن   چاپ