بزرگنمايي:
آریا جوان - زنجبیل و سرماخوردگی
زنجبیل گیاه و ادویهی دارویی زرد رنگی است که ساقههای آن باریک و نی مانند بوده و برگهای آن سبز، گل هایی مایل به زرد داشته و فصل رویش آن تابستان است. ترکیبات اصلی زنجبیل، نشاسته و زینجیبرن که دلیل اصلی بوی آن را تشکیل می دهد. زنجبیل طعمی تند، با شباهت به طعم لیمو دارد. این گیاه از بوی معطر و تندی برخوردار است.
زنجبیل، ادویه ای آرامبخش
از زنجبیل عموماً در آشپزی و غذاهای آسیایی استفاده میشود. زنجبیل از زمانهای دور تا به امروز در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار گرفته است. این گیاه درمانی، از کشورهای عربی به سمت غرب انتقال پیدا کرد و به عنوان اولین ماده و ادویه اصلی آشپزی در اروپا شناخته شد.
زنجبیل جایگاه مهمی در بین ادویهها و چاشنیها و داروها دارد. خشک شده آن را درترشی ها، آب و یا روغنها استفاده میکنند. امروزه این گیاه بیشتر در مناطق استوایی رشد میکند. از زنجبیل در خانوادههای هندی و ایرانی به صورت شیرینی زنجبیلی، نوشیدنی زنجبیلی، بیسکوییت زنجبیلی، کیک زنجبیلی آبنبات زنجبیلی استفاده میشود. طبق بررسیهای به عمل آمده، زنجبیل گزینهی مناسبی برای درمان تهوع و استفراغ است و نوعی مسکن، کاهش دهنده درد و آرامش بخش است. که میتوان بعد از عمل جراحی از آن استفاده کرد. توصیه شده است که زنان باردار و افرادی که به تازگی شیمی درمانی کردهاند، برای برطرف شدن حالت تهوع، زنجبیل مصرف کنند. برای بالا بردن اثر درمان آن، این گیاه را میتوان با مقداری لیمو و نعنا مخلوط نمود و مصرف کرد.
به علت خاصیت گرم کنندگی زنجبیل، از آن به عنوان شفا بخش خانگی یاد میکنند. ترکیبات فوق العاده ی درمانی فعال در زنجبیل، خاصیت ضد سرطانی بسیار قوی دارد و میتواند باعث مرگ سلولهای سرطانی و مانع از رشد آنها و عدم گسترش سلولهای سرطانی سینه شود.
طرز تهیه دمنوش زنجبیل
دمنوش زنجبیل با خاصیت ضد ویروسی و درمانی خود، به عنوان دمنوشی لذت بخش محسوب میشود .
در ابتدا پوست زنجبیل را گرفته و به صورت ورقههای نازک برش دهید. حدود یک لیوان آب را جوشیده و زنجبیل را در قوری بریزید و حدود 15 تا 20 دقیقه صبر کنید تا زنجبیل دم بکشد. میتوانید درون قوری نبات و یا کمی عسل اضافه کنید تا علاوه بر خاصیت آرامش بخش ، طعم تلخ آن آزار دهنده نباشد. اضافه کردن کمی لیمو، حسی لذت بخش به این دمنوش خوش طعم خواهد داد.
همانطور که می دانید ، این گیاه برای درمان بسیاری از بیماریها و مشکلات جسمی، فواید بسیاری دارد. ما به قسمتی از فواید آن میپردازیم.
فواید زنجبیل برای سلامتی
افزایش ایمنی
بسیاری از افراد از چای زنجبیل و یا آبنبات های زنجبیلی برای پیشگیری از سرما خوردگی استفاده میکنند . بعد از خوردن زنجبیل، به سرعت آلرژی و عفونتها ، با ترشحاتی از مخاط بینی و یا دهان از بدن بیمار خارج میشود . طبق تحقیقات انجام شده در آزمایشگاهها ، زنجبیل دارای ترکیبات شگوئل ، پارادوکس، گینگرول است که با بیماریها و التهابهای مختلف مبارزه میکند . ریشهی این گیاه اثر ضد باکتریایی، ضد ویروسی و مؤثر برای درمان عفونتهای تنفسی، عفونتهای قارچی و بیماریهای لثه است. ضد میکروب و ضد قارچ بودن از خصوصیات اصلی این گیاه است. طبق گزارشی که در سال 2011 انتشار پیدا کرد، متوجه شدند که زنجبیل وحشی دو نوع میکروب را میکشد . طبق آزمایشهای آنها که چهر گونه قارچ و پنج نوع باکتری را در معرض زنجبیل قرار دادند ، متوجه شدند که زنجبیل وحشی هر دو نوع میکروب را از بین برد.
زنجبیل و خاصیت ضد التهاب
زنجبیل با مسدود کردن آنزیم های کوکس و تولید مواد شیمیایی لوکوترین، پروستاگلاندین، مانع از گسترش بروز التهاب شده و به اندازه دیکلوفناک برای درمان درد و درمان التهابات گوارشی و التهابات سرماخوردگی موثر است.
زنجبیل، گیاهی موثر برای درمان آسم و آلرژی است که با کاهش انقباض ماهیچههای تنفسی و کاهش استیل کولین تاثیر بسزایی دارد.
کاربردهای درمانی زنجبیل
در صورت کشیدگی عضلات و یا گلو درد میتوانید مقداری زنجبیل درست کنید تا به تاثیر فوق العاده آن پی ببرید. زنجبیل فواید فراوانی برای درمان بیماری های مختلف دارد.
در هنگام سرمازدگی پا، می توان زنجبیل را در مقداری آب گرم مخلوط نمود و پاهایتان را در آن قرار دهید در هنگام دندان درد و یا گلو درد، آن را بجوید و یا غرغره بنمایید. برای درمان سرماخوردگی، می توان از زنجبیل به طریقی دیگر استفاده نمود. برای درمان سرماخوردگی، تب، گلو درد، گرفتگی های قاعدگی و سردرد حتما دو قاشق غذاخوری زنجبیل با ساقه ی آن را در قوری دم کنید و بخورید. مقداری آب گرم، لیمو، عسل و زنجبیل تازه را با هم مخلوط نمایید و میل کنید و یا برای تسکین سردرد، آن را خرد کنید و بر روی پیشانی خود بمالید. برای کشیدگی ماهیچه ها می توان روغن زنجبیل را، بر روی نقطه ی آسیب دیده ماساژ داد که در بسیاری از ورزشکاران، این نوع تکنیک رواج دارد. زنجبیل تازه برای درمان سرماخوردگی و انفولانزا استفاده میشود. این ماده خوراکی میتواند با ورود به سلولهای انسان از ورود باکتریهای بد جلوگیری کند. از زنجبیل خشک شده برای درمان سرگیجه و حالت تهوع استفاده کنید. زنجبیل، گیاهی موثر برای درمان آرتریت و مشکلات گردش خون است.
جدا از فواید زیاد زنجبیل و تاثیرات مثبت، به خطرات و عوارضی که باید پیشگیری به عمل آید، آن در زیر اشاره می کنیم.
خطرات و مضرات زنجبیل
طبق اصل طب سنتی، مبنی بر طبع مختلف انسان ها، باید توجه داشت که فرد به زنجبیل حساسیت نداشته باشد و بدن او واکنش عکس نشان ندهد.
در بعضی افراد زنجبیل اثری سوء بر روی رفلاکس معده دارد که باید از خوردن آن پرهیز کرد. زنجبیل، بر روی لخته های خونی تاثیر گذار است و به همین ترتیب اگر برای درمان کم خونی از داروهای درمانی استفاده می کنید نباید زنجبیل بخورید. در ارتباط با استفاده زنجبیل در دوران بارداری بین متخصصان، اختلاف نظر های متعددی وجود دارد. عده ای می گویند که زن باردار می تواند استفاده کند و باعث جلوگیری از حالت تهوع او می شود و عده ای دیگر می گویند که باعث سقط جنین می شود و بنا به احتیاط از مصرف آن خودداری کنید و با پزشک متخصص خود مشورت نمایید. افرادی که دچار سنگ کلیه هستند حتما باید برای مصرف زنجبیل از پزشک خود مشورت بگیرند. در صورت استفاده از داروهای دیابت و یا قلبی، از زنجبیل استفاده نکنید. مصرف بیش از حد زنجبیل ممکن است، باعث واکنش اختلالات اعصاب شود. در صورت استفاده از دارو های وارفارین و آسپیرین، زنجبیل مصرف نکنید. استفاده از زنجبیل برای کودکان زیر دو سال توصیه نمی شود.