آریا جوان

آخرين مطالب

از عاشورخانه تا امام‌بارگاه؛ روایتی از ارادت "هندو"ها به سالار شهیدان خواندنی

از عاشورخانه تا امام‌بارگاه؛ روایتی از ارادت "هندو"ها به سالار شهیدان
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایرنا / ادیان در هند چنان پیوند عمیقی با یکدیگر دارند که آیین های مرسوم آن با هم ترکیب می شوند و بزرگان یکدیگر را تقدیس می کند. یکی از مهم ترین آیین هایی که در هند پیوند اسلام و هندوییسم به شمار می آید، مراسم دهه نخست ماه محرم است، توسط مسلمانان و غیرمسلمانان برگزار می شود، آزادگی امام حسین (ع)، آیین های آزادی خواه جهان را کنار یکدیگر جمع می کند.
آنچه در مراسم ماه محرم در هندوستان جلب توجه می کند، مشارکت دیدنی و برجسته هندوها در این مراسم است، در شهرها و روستاهای سراسر کشور هند، هندوها با حمایت یا شرکت در مراسم نوحه خوانی و تعزیه، در عزاداری شهادت امام حسین (ع) به مسلمانان می پیوندند. در هند، غیرمسلمانان مانند هندوها، سیک‌ها، جین‌ها و مسیحیان مراسم محرم را با ارادت فراوان برگزار می کنند.
در لکنو، الله آباد، کان‌پور، حیدرآباد، کلکته، بمبئی (مومبی)، چنای، ایندور، ناگ‌پور، جی‌پور، بوپال و دیگر شهرهای بزرگ هند نیز آیین های مختلفی برگزار می شود.

آریا جوان

داخل «کیشنو خلیفه‌کا امام‌بارگاه»، لکنو
در بنارس (واراناسی)، مقدس‌ترین شهر هندوئیسم در هند و شهر معابد بزرگ ودایی، سنت‌های متفاوتی برای بزرگداشت محرم وجود دارد که برخی از خانواده های بزرگ و مشهور هندو در دسته های عزاداری که در شهر به راه می افتد، حضور دارند. یکی از معابد شیوایی در بنارس دارای هنرمندانه‌ترین تعزیه‌ها و ماکت ذوالجناح، اسب امام حسین (ع) است که در آیینی سنتی که صدها سال رایج بوده به اسب شیر داده می شود، در بسیاری از شهرهای اوترپرادش و مادیاپرادش، نیز این مراسم برگزار می شود.

آریا جوان

تعزیه، نشان عزا در خانه و حسینیه
تعزیه در هند به معنای دیگری با آنچه ما در ایران می شناسیم، به کار برده می‌شود و آن به معنای ساخت نمونه‌ای از بارگاه حرم مطهر امام حسین (ع) و استفاده از آن به عنوان نماد عزاداری محرم است. در این آیین نمادین دسته‌های عزاداری در طول مراسم، نمونه‌ای از ضریح یا تابوت حسین‌بن علی(ع) را بر دوش کشیده و در پایان روز عاشورا و یا اربعین آن را به خاک می‌سپارند. در هند، تعزیه را می‌توان هر روز بین نخستین روز محرم و روز نهم به خانه آورد و در دهمین روز محرم یعنی عاشورا به خاک سپرد.
از تعزیه به خوبی مراقبت می‌شود و آن را در داخل محلی به نام عزاخانه که فضایی موقتی برای محرم است قرار می‌دهند. عزاخانه معمولاً با گُل و پارچه‌های سیاه و سبز تزئین شده و مردم در آن به سینه‌زنی می‌پردازند. در مورد نقش تعزیه در عزاخانه می‌توان گفت که تعزیه به عزاخانه رسمیت بخشیده و ورود تعزیه به آن نشانه شروع عزاداری استریال همه عناصر دیگر عزاخانه ساختارهای دائمی دارند که با تعمیرات و تغییرات گاه به گاه مورد استفاده قرار می‌گیرند.
فرمانروایان هندوی شهر ویجی‌نگر در ایالت دکن (جنوب هند) در طول قرون 16 و 17 حسینیه‌های شگفت انگیزی ساختند که در هندی به آن امام‌بارگاه (بارگاه امام) می‌گویند، آن‌ها حتی در 10 روز اول ماه محرم لباس مشکی عزا به تن داشتند، دسته های عزاداری محرم در قرن 18 و 19 توسط هندوها در راجستان، گجرات و ماهاراشترا به راه افتاد که با نشان های تعزیه‌، روی ارابه‌های مقدس هندو، حرکت می کردند.

آریا جوان

عزاداری محرم در دربار شاه ماراتا، مدیا پرادش
پادشاهان حاکم ماراتا مانند اسکیندیاهای گوالیور، هولکارهای ایندور، گیکوادهای بارودا و در پونا تا به امروز مراسم محرم را با ارادت فراوان انجام می‌دهند. آنها در دوران حکومت سلسله خود، با برگزاری مراسم محرم سعی در ایجاد تفاهم بین ادیان بین مسلمانان و هندوها داشتند. مشهورترین آنها راجه‌ی گوالیور، ایالتی در مرکز هند بود، راجه هر سال در روز عاشورا با پای برهنه همراه با موکب می رفت و ماکتی از مزار امام حسین (ع) را در دست داشت.
در میان هندوهای لکنو، پایتخت سابق نواب‌های شیعه اوده (حاکمان محلی لکنو، شیعیان ایرانی از نیشابور)، مراسم محرم بسیار مورد احترام هندوها است. در لکنو، بسیاری از هندوها در راهپیمایی های عزاداری مسلمانان شیعه شرکت می کنند، بسیاری از هندوها در این روز با مسلمانان، برای همراهی با تشنگی و گرسنگی خانواده امام حسین (ع)، روزه می گیرند، در حالی که برخی دیگر شربت یا آبمیوه های شیرین و شیر سرد، میان شرکت کنندگان در راهپیمایی های محرم توزیع می کنند.
آگ کا ماتم، راه رفتن روی ذغال افروخته، عزای آتش
برخی از هندوها در لکنو بر روی فرشی از ذغال‌های افروخته با نوای یا حسین (ع) راه می روند که «آگ کا ماتم» به معنی عزای آتش، شیوه ای منحصر به فرد برای عزاداری در ماه محرم، در این شهر است. محرم، نمونه ای بی نظیر از وحدت هندو و مسلمانان در این شهر تاریخی است. چندین انجمن مذهبی در لکنو وجود دارد که توسط هندوها اداره می‌شود و در طول ماه محرم، دسته‌های عزاداری را بیرون می‌آورند و «مجلس» (روضه) ترتیب می‌دهند.
لکنو، چندین تکیه و حسینیه هندو دارد، یکی از آنها «کیشنو خلیفه‌کا امام‌بارگاه» در منطقه بشیراتگنج در منطقه قدیمی شهر است. این تکیه که در سال 1880 تأسیس شد، به خاطر عزاداری روحانیان هندو که محرم را درست مثل مسلمانان برگزار می کنند، مشهور است. تعداد زیادی از هندوها، از جمله فرزندانشان، در اینجا عزای آتش را اجرا می کنند. «انجمن هندی عباسیه» و «انجمن های سکینه» دیگر سازمان‌هایی هستند که هندوها همه آداب عزاداری مرتبط با محرم را به صورت گسترده در آن برگزار می‌کنند.

آریا جوان

آگ کا ماتم، عزای آتش، در لکنو
جامعه قبیله ای غیر مسلمان لامبادی در آندرا پرادش دارای سبک خاص خود از نوحه های محرم به زبان تلوگو است. در میان برخی از کاست های هندو در راجستان، روایت کربلا، با نمایشنامه‌هایی اجرا می‌شود و پس از آن زنان روستا در دسته‌ای بیرون می‌آیند و گریه می‌کنند و یزید را به خاطر ظلم او لعن می‌کنند، در بخش‌های وسیعی از شمال هند، هندوها بر این باورند که اگر زنان نازا زیر پرچم عزای حسینی در حال حرکت، بچرخند، صاحب فرزندی خواهند شد.
برهمنان حسینی، هندوهایی که در کربلا حاضر بودند
در ایالت پنجاب، مورد عجیبی در بزرگداشت امام حسین (ع) وجود دارد، گروه کوچکی از برهمن‌های حسینی که بیشتر در ایالت پنجاب در هند ساکت هستند و به نام دات‌ها نیز شناخته می‌شوند.
برهمن‌های حسینی برخلاف دیگر طوایف برهمن، سنت رزمی دیرینه‌ای داشته‌اند که به واقعه کربلا برمی‌گردد. آن‌ها معتقدند یکی از اجدادشان به نام رحب از پنجاب تا عربستان را طی کرده و در آنجا با امام حسین (ع) ارتباط برقرار کرده است. رحب در کربلا در لشکر امام حسین (ع) با یزید جنگید و پسرانش نیز به او پیوستند و بیشتر آنان کشته شدند. امام حسین (ع) با مشاهده محبت رحب به او لقب سلطان داد و گفت به هند برگردد. این گروه از برهمنان به دلیل پیوند نزدیک جدشان رحب و امام حسین (ع) است که نام خود را برهمنان حسینی نهادند.

آریا جوان

برهمنان حسینی، با نشان دادن شمشیر خود را آماده نبرد و یاری امام (ع) نشان می دهند.
پس از آنکه رحب و فرزندانش از نبرد کربلا جان سالم به در بردند، به هند رسیدند، در غرب پنجاب ساکن شدند و به تدریج جامعه ای در اطراف آنها شکل گرفت. این فرقه، برهمن‌های حسینی، ترکیبی از آداب اسلامی و هندو را انجام می‌دادند، به همین دلیل معمولاً به عنوان «نیمه هندو، نیمی مسلمان» شناخته می‌شدند.
برهمن های حسینی معتقدند که ایزد کریشنا، واقعه مرگ امام را در کربلا در بهگود گیتا پیشگویی کرده بود. به گفته آن‌ها، کالکی پورانا، هجدهمین پورانا، و همچنین آتهروا ودا، چهارمین ودا، از امام حسین (ع) به عنوان تجسم الهی یا آواتار ویشنو یاد می کند که در دوران کالا یوگا (عصر سیاهی)، یعنی زمانه کنونی که 3 هزار تا 4 هزار و 500 سال طول می کشد، خود را نشان داده است. آن‌ها حضرت علی (ع)، پدر امام حسین (ع) و داماد و پسرعموی پیامبر اکرم (ص) را مورد احترام خاص قرار می دهند و از او با عنوان افتخاری ام مورتی یاد می کنند.
طایفه برهمنی دیگری به نام مهیال (Mohyal Brahmin) در کشمیر نیز هستند که با ارادت و شور فراوان در مراسم محرم شرکت می کنند. آن‌ها معتقدند که اجدادشان با امام حسین (ع) در کربلا جنگیدند و بعداً با جنگ با امویان انتقام قتل امام حسین را گرفتند، آنها معتقدند که در طول قرن ها از طریق افغانستان به هند سفر کرده اند و در اصل از اقوام باستانی قندهار هستند.

آریا جوان

عاشورخانه حیدرآباد
از امام بارگاه در شمال تا عاشورخانه در جنوب
تکیه های هندی که امام بارگاه (بارگاه امام) خوانده می شوند، بیشتر در میان مسلمانان شیعه، محبوبیت دارد. بر خلاف مسجد، الگوی مشخصی برای حسینیه ها وجود ندارد، سبک، معماری ظاهر آنها متأثر از ویژگی های فرهنگ محلی متفاوت است، به عنوان مثال، در جنوب هند به آن عاشورخانه می گویند.
شیعیان هند نیز با سینه زدن، مرثیه می خوانند و به همراه نشان های چوبی، مشابه آنچه در یزد به نخل مشهور است و علم‌هایی که مثل پرچم امام حسین (ع)، باید افراشته باشد، در قالب دسته های عزاداری، حرکت می کنند، اعتقاد بر این است که تیمور لنگ بنیانگذار مراسم تعزیه در هند است و به تدریج امپراتوران مغول، این هنر را در هند به کمال رساندند و رواج دادند.
نقطه محوری برای فعالیت های محرم، حسینیه است، در هند، امام بارگاه یا عاشورخانه‌ها در مکان‌هایی که مسلمانان شیعه از آن حمایت می‌کنند، برجسته‌تر هستند. اولین پادشاهی که شیعه را به عنوان مذهب دولتی در هند اعلام کرد، عادل شاهیان بیجاپور و پس از آن قطب شاهیان بودند، حاکمان اوده لکنو و برخی از نوابان بنگال از شیعیان فداکار بودند که محرم را با قداست مناسب برگزار می کردند.

آریا جوان

بی بی کا علم، علمی که به بی بی تعلق دارد، نشانه عزای حضرت فاطمه (س)
علم‌ها در زمان حکومت قطب شاهی از طلا و نقره ساخته می‌شدند و روی آن جواهرات می‌کوبیدند، از آنجایی که آنها نماد شهدای کربلا بودند، امتیازات سلطنتی مانند اسکورت مسلح به شمشیر، نقاره و چتر سلطنتی به آنها اعطا شد.
مراسم محرم در هند در خدمت اتحاد مسلمانان در هند و همچنین نزدیکتر کردن غیرمسلمانان به آنها است،

آریا جوان

عزاداران هندو و مسلمان در «کیشنو خلیفه‌کا امام‌بارگاه»
آداب و رسوم محلی مربوط به ماه محرم در مناطق روستایی هند، برای مسلمانان روستایی ثبات و امنیت روانی ایجاد کرده است. مراسم محرم در هند، نقشی حیاتی در بقای اسلام، به ویژه در جوامع روستایی دوردست این شبه قاره وسیع داشته است.
تعزیه، علم و... مورد توجه و ارادت هندوها قرار می گیرد و در میان آنها بسیار محبوب است. تعزیه ها را برای درشان (ادای احترام) می بینند و منات (نذر) می سازند و نذری می دهند. در هند مسلمانان و هندوها در جستجوی راه‌حل درگیری های گاه و بی گاه دینی از طریق تعزیه های متحد هستند. جدا از تعزیه ها، مراسم محرم همیشه تعامل بین جمعی را افزایش می دهد و فرصتی عالی برای مشارکت جمعی و اجرای دسته جمعی مراسم بر اساس مشترک مسلمانان و هندوها فراهم می کند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/824402/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

گل سوم منچستریونایتد توسط فرناندز در دقیقه 81

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

دبیر: اختلاف با پیمان یوسفی؟ من کینه ای نیستم

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

تمجید دل‌پیرو از بلینگام؛ جود استثنایی است

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

ازدواج با خانواده پرجمعیت خوب است یا بد؟

چهره ها/ سلفی متفاوت المیرا شریفی‌مقدم در برنامه تلویزیون

مادرشوهر و عروس چه دعوایی کردن

چهره ها/ عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تاج و کافا قدرت‌ اول فوتسال آسیا

آخرین خبر در مورد حضور یحیی در تراکتور

رفتار عجیب از رییس فدراسیون کشتی؛ دبیر با پیمان یوسفی دست نداد!

صحبتهای امین میرزازاده قهرمان مسابقات جهانی کشتی فرنگی در سال 2023

گل اول شفیلد توسط بوگل در دقیقه 35

تقدیر‌ از تیم ملی هاکی داخل سالن بانوان

رزا ابراهیمی برترین ورزشکار پارالمپیکی سال

گل اول منچستریونایتد توسط هری مگوایر در دقیقه 42

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم

عکس یادگاری دبیر با کودکان کشتی گیر

ژاوی در بارسلونا می‌ماند

رژلب‌ها حاوی فلزات سنگین و مواد سمی هستند

رئیسی پایتخت سریلانکا را به مقصد تهران ترک کرد

قابلیت انقلابی واتساپ معرفی شد؛ انتقال فایل بدون نیاز به اینترنت

از هوش مصنوعی تا تماس ویدیویی؛ قابلیت‌های جدید عینک متا ری-بن را ببینید

قابلیت عجیب P70 پرو را ببینید؛ عضو پرآوازه خانواده هواوی

تنبیه یک شامپانزه توسط مادرش به دلیل سنگ زدن به مردم!

محاصره پلنگ ایرانی توسط چند قلاده سگ‌ در شاهرود

حمله ناکام و دردناک پلنگ به خانواده جوجه تیغی ها