آریا جوان

آخرين مطالب

سامانه دفاع سیارکی چین چگونه از رویداد برخوردی ویرانگر جلوگیری خواهد کرد؟ فناوری

سامانه دفاع سیارکی چین چگونه از رویداد برخوردی ویرانگر جلوگیری خواهد کرد؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - چین به‌تازگی اعلام کرد که تا سال 2025 یک سامانه دفاع سیارکی جدید را آزمایش خواهد کرد. اما این برنامه چگونه می‌تواند از زمین محافظت کند؟

دایناسورها فقط به این دلیل منقرض شده‌اند که آژانس فضایی نساخته بودند! این درواقع یک گفته‌ی طنزآمیز معروف میان برخی اهل فن و علاقمندان به علم است. در پس این جمله یک مفهوم عمیق‌تر وجود دارد؛ چیزی که شاید ما انسان‌ها را با دایناسورها در مسیر بقا متمایز کند. شاید ما انسان‌ها برخلاف اجداد خزنده‌مان و با در نظر گرفتن تجربه‌ی 65 سال پروازهای فضایی‌ گوناگون، بتوانیم خود را از حمله‌ی قریب‌الوقوع یک سیارک به زمین نجات دهیم. ولی واقعیت این است که با وجود رسیدن بشر به تجربه‌ها و یافته‌های بسیار شگفت‌انگیز از زمان آغاز عصر فضا توسط مأموریت اسپوتنیک در سال 1957، تاکنون تلاش بسیار کمی برای توسعه‌ی فناوری انحراف سیارک انجام شده است. از همین روی، متأسفانه در این عرصه بی‌تجربه هستیم و جدا از درام‌سازی‌های هالیوودی‌ بشر پیرامون حمله‌ی فضایی‌ها یا انواع تهدیدات احتمالی از سمت فضا برای سیاره‌مان، هرگز در مقام عمل و در دنیای واقعی توانایی‌های خودمان را آن‌طور که باید آزمایش نکرده‌ایم؛ ولی به نظر می‌رسد این روال سنتی اکنون در حال تغییر باشد. وو یانهوا ، معاون اداره‌ی ملی فضایی چین (CNSA) حدود دو هفته پیش از قصدشان برای انجام یک آزمایش انحراف سیارک تا اوایل سال 2025 خبر داد. در آن هنگام اعلام شد که برنامه‌ی فوق بخشی از یک سیستم نظارت و دفاع سیارکی بزرگ‌تری که CNSA در حال توسعه‌ی آن است و هم اکنون در مراحل اولیه‌ی خود قرار دارد. سیستم مانیتورینگ چینی‌ها متشکل از هر دو گروه ابزارهای زمینی و فضایی بوده و برای تهیه‌ی فهرستی از اجرام نزدیک به زمین با امکان تهدید سیاره‌ی ما، به کار خواهد رفت. اهمیت ویژه‌ی سیستم‌های مانیتورینگ از آن جهت است که ورود یک سیارک هرقدر زودتر شناسایی و ردیابی شود، انحراف آن هم طبعاً آسان‌تر خواهد بود. درواقع یک سیارک دور از زمین ممکن است برای تغییر مسیرش به‌ آن اندازه‌ای که دیگر به زمین آسیبی نرساند، فقط به یک ضربه کوچک نیاز داشته باشد. از طرفی هرچه نزدیک شدن سیارک به زمین را دیرتر بفهمیم، تغییر مسیر آن هم دشوارتر خواهد بود. مقاله‌های مرتبط: چگونه می‌توان از برخورد سیارکی ویرانگر به زمین جلوگیری کرد؟ راهنمای بقا؛ چگونه می‌توان از برخورد سیارکی قاتل جان سالم به‌در برد؟
شاید خواندن این جملات اندکی نگرانتان کرده باشد. اما باید توجه کنیم که آژانس‌های فضایی در سرتاسر جهان پیش از این سیستم‌های پایش سیارکی توانمندی ساخته‌اند و هزاران جرم فضایی موجود در منظومه‌ی شمسی را فهرست‌بندی کرده‌اند؛ بنابراین چندان جای نگرانی نیست. واقعیت این است که هیچ یک از آن اجرام آسمانی تهدیدی واقع‌بینانه در طول زندگی ما ایجاد نخواهند کرد. درحال‌حاضر، بالاترین خطر از جانب جرمی است که به نام 2010 RF12 شناخته می‌شود و 4٫8 درصد احتمال دارد تا در سال 2095 میلادی (1479 خورشیدی) به زمین برخورد کند. بیایید چنین فرض کنیم که برخورد احتمالی فوق رخ دهد. این سیارک 7 متری درصورت برخورد به زمین، باعث ایجاد گلوله‌ی آتشینی شبیه به شهاب چلیابینسک در سال 2013 می‌شود. بااین‌حال، ممکن است اجرام بیشتری در فضا وجود داشته باشد که هنوز ندیده‌ایم. پروژه‌ی نظارتی جدید CNSA در همین راستا و برای بهبود توانایی‌های بشر به سایر سیستم‌های نظارتی موجود خواهد پیوست. وقتی صحبت از شکار سیارک به میان می‌آید، دیدن اجرام کوچک‌تر طبعاً سخت‌تر است؛ اما اجرام کوچک‌تر اغلب همان شهاب‌سنگ‌هایی هستند که در طول شب‌های مختلف سال بی‌سروصدا و بدون رساندن آسیب خاصی در آسمان رؤیت شده و محو می‌شوند. در طرف دیگر طیف، بزرگ‌ترین سیارک‌های موجود در منظومه‌ی شمسی قادر به ایجاد رویدادهایی در قواره‌ی انقراض‌های بزرگ هستند؛ نیمه‌ی پر لیوان این است که سیارک‌های بزرگ‌تر به‌راحتی قابل تشخیص و ردگیری‌اند. روی‌هم‌رفته می‌توان چنین نتیجه گرفت که سیارک‌های با اندازه‌ی متوسط ​​خطرناک‌ترین بخش از سیارک‌های طیف را تشکیل می‌دهند؛ به اندازه‌ای بزرگ که آسیب‌های محلی به سطح زمین وارد کنند و درعین حال به اندازه‌ای کوچک که شاید نتوانیم به‌موقع ردگیری‌شان کنیم. رصد سیارک‌ها از فاصله‌ی نزدیک به ما کمک می‌کند تا به چگونگی منحرف کردن آن‌ها به بهترین نحو ممکن اشراف بهتری پیدا کنیم. مأموریت اسیریس رکس ناسا چندی پیش با بازدید از سیارک نزدیک به زمین بنو ، این سنگ فضایی را به‌عنوان یک جرم شنی حفره‌دار ارزیابی کرد. طبیعی است که منحرف کردن چنین هدفی به تکنیکی متفاوت در قیاس با انحراف یک سنگ آسمانی همگن و جامد با همان ابعاد تقریبی نیاز دارد. با دراختیار داشتن زمان کافی و دریافت هشدارهای به‌موقع، گزینه‌های بالقوه برای مقابله با سیارک‌ها شامل مواردی از قبیل تراکتور یا کشنده‌ی گرانشی (کشیدن آرام سیارک با جرم فضاپیما در مدار آن) یا رنگ‌آمیزی بخش بیرونی سیارک به رنگ سفید می‌شود (تغییر چگونگی گرمایش و سرمایش سیارک توسط خورشید، ازطریق اثر یارکوفسکی به آرامی بر مدار آن تأثیر می گذارد).

آریا جوان

این اولین آزمایش در نوع خودش به‌شمار می‌رود و احتمالاً تغییر مسیر حاصل‌شده بسیار ناچیز خواهد بود. درواقع به‌همین‌دلیل، عمده است که در مأموریت DART یک قمر را به‌جای خود سیارک هدف قرار می‌دهند؛ چون اندازه‌گیری تغییرات کوچک در مدار دیمورفوس با وجود سیارک دیدیموس در نزدیکی آن به‌عنوان یک چارچوب مرجع راحت‌تر خواهد بود. مأموریت دارت در سپتامبر سال جاری بر دیمورفوس تأثیر خواهد گذاشت. دنباله‌ی این مأموریت در سال 2027 با مأموریتی به‌نام HERA پی گرفته خواهد شد. هرا مأموریت متعلق به آژانس فضایی اروپا خواهد بود که قرار است نتایج برخوردهای حاصله از دارت با قمر سیارک هدف را مورد مشاهده و ارزیابی قرار دهد. تهدید وجودگرایانه‌ پیرامون برخورد یک سیارک با زمین در آینده‌ی نزدیک، اندک اما در بلندمدت (زمان‌های بسیار دور در آینده) تقریباً قطعی است. بدین‌ترتیب، سیستم‌های نظارت بر سیارک‌ها و آزمایش‌های انحراف سیارکی همچون دارت و پروژه‌ی جدید CNSA به‌منزله‌ی اولین گام‌های مهم برای ایمن نگه‌داشتن زمین هستند تا به‌عنوان نوع بشر اطمینان حاصل کنیم که قرار نیست به سرنوشتی مشابه سرنوشت دایناسورها دچار شویم؛ البته اگر بتوانیم از پس تغییرات اقلیمی و چالش‌های نزدیک‌تر پیرامون آن برآییم!

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/804640/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تقویت میل جنسی با 5 خوراکی پرطرفدار

اتلتیک بیلبائو ایران در انتظار رویایی با سپاهان

کلوپ: حالا فقط لغزش سیتی و آرسنال ما را قهرمان می کند

خوشحالی هواداران اینتر پس از کسب بیستمین قهرمانی در لیگ

کار بزرگ یاران حاج‌صفی با 3 گل طلایی

تن هاخ: وحشت نکردیم، خیلی خونسرد بردیم

آقای کلوپ لیگ را در گودیسون پارک از دست دادی!

خنده های یورگن کلوپ پس از گل دوم اورتون به لیورپول

نایب رئیس بارسا تأیید کرد؛ ژاوی می‌ماند

سخت‌ترین بازیکنانی که مقابل خسرو قرار گرفتند

تمجید سایت فیفا از عملکرد متقدرانه شاگردان شمسایی

خلاصه بازی منچستریونایتد 4 - شفیلد یونایتد 2

اسبقیان: دخل و خرج دو باشگاه بر عهده مالکان آنهاست

آخرین وضعیت بدهی‌های سرخابی‌ها به بانک شهر

چگونگی فرآیند واگذاری سرخابی‌ها از زبان احمدی

پاری‌سن‌ژرمن برد و در آستانه قهرمانی قرار گرفت

احمدی: تیمی خواهیم ساخت که در آسیا مدعی باشد

گل دوم منچستریونایتد توسط فرناندز از روی نقطه پنالتی در دقیقه 61

گل سوم منچستریونایتد توسط فرناندز در دقیقه 81

گل چهارم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 86

خلاصه بازی اورتون 2 - لیورپول 0

اگر از تبلیغات داخل سیستم عامل متنفرید ویندوز 11 را آپدیت نکنید!

دبیر: اختلاف با پیمان یوسفی؟ من کینه ای نیستم

مهارت بی‌نظیر دیگو مارادونا؛ پنج ضربه متوالی به تیرک و چیپ زدن به دروازه بان

تیم رویایی 11 نفره اندی کول از هم تیمی های سابقش در منچستریونایتد

19 سال پیش در چنین روزی؛ سوپرگل وین رونی به نیوکاسل

خوشحالی شدید هوادار آرسنال پس از دریافت پیراهن مارتین اودگارد

اتفاق خوب برای سپاهان قطعی شد

مدیر اینتر: قرارداد اینزاگی تمدید می‌شود

تمجید دل‌پیرو از بلینگام؛ جود استثنایی است

امیدوارم رانگنیک پیشنهاد بایرن را رد کند

گل دوم اورتون به لیورپول توسط دومنیک کالورت لوین در دقیقه 58

احساساتی شدن جان تری پس از پیام تبریک مورینیو به مناسبت ورود به تالار مشاهیر لیگ برتر

تعداد کاربران فعال اسپاتیفای 19 درصد رشد کرد

هوش مصنوعی شیطانی هم ساخته شد!

محافظت شیر مادر از توله‌ها در برابر گله گاومیش‌های عصبانی

شکوفه های زیبا در کره جنوبی

ازدواج با خانواده پرجمعیت خوب است یا بد؟

چهره ها/ سلفی متفاوت المیرا شریفی‌مقدم در برنامه تلویزیون

مادرشوهر و عروس چه دعوایی کردن

چهره ها/ عکس صمیمی بازیگران سریال «نون خ» در دل طبیعت

تاج و کافا قدرت‌ اول فوتسال آسیا

آخرین خبر در مورد حضور یحیی در تراکتور

رفتار عجیب از رییس فدراسیون کشتی؛ دبیر با پیمان یوسفی دست نداد!

صحبتهای امین میرزازاده قهرمان مسابقات جهانی کشتی فرنگی در سال 2023

گل اول شفیلد توسط بوگل در دقیقه 35

تقدیر‌ از تیم ملی هاکی داخل سالن بانوان

رزا ابراهیمی برترین ورزشکار پارالمپیکی سال

گل اول منچستریونایتد توسط هری مگوایر در دقیقه 42

یوسفی: من هیچ دلخوری از آقای دبیر ندارم