آریا جوان

آخرين مطالب

مدیران؛ پیشران تغییرات اخلاق سازمانی وزارت نفت

مدیران؛ پیشران تغییرات اخلاق سازمانی
  بزرگنمايي:

آریا جوان -

اخلاق سازمانی همواره از مسائل کلیدی فرهنگ سازمانی است که مورد توجه مدیران و تصمیم‌گیران قرار دارد، بنابراین غنی‌سازی ارزش‌های سازمانی و انتخاب و تربیت افرادی اخلاق‌مدار به‌طور معمول به‌عنوان شروط کلیدی برای تقویت اخلاق در سازمان به‌حساب می‌آید.
در کشور ما که نظام سیاسی و اداری آن بر اساس اصول و آموزه‌های دین مبین اسلام پایه‌گذاری شده، اخلاق اسلامی از مهم‌ترین موضوعاتی به‌شمار می‌رود که در مسیر دستیابی به تعالی سازمانی بر آن تأکید شده است. از این رو اخلاق اسلامی بر اساس رابطه انسان با خدا، رابطه انسان با مردم و رابطه انسان با خود تعریف شده است.
با این توضیحات می‌توان گفت اخلاق سازمانی به‌معنای به‌کار بستن استانداردهای اخلاقی مطابق با اصول اساسی سازمانی است که در آن کار می‌کنید. حال این سؤال پیش می‌آید که «معیار تشخیص و ارزیابی کارکنان در رابطه با رعایت اخلاق سازمانی از لحاظ کیفی و کمی چیست؟ آیا تاکنون کدهای اخلاقی تدوین شده است؟»
در پاسخ به این پرسش ابتدا ضروری است به رفتار شهروندی اشاره‌ای کرد. رفتار شهروندی آن بخش از رفتار مدنی سازمانی مانند وقت‌شناسی، کمک به دیگران، ارائه پیشنهادها برای بهبود کار، وقت تلف نکردن، حرف‌شنوی، وفاداری سازمانی و مشارکت سازمانی است که به‌منظور کمک به همکاران یا سرپرستان انجام می‌شود. آنچه سبب می‌شود اخلاق سازمانی به‌درستی و مسیر تحول و تعالی سازمانی کارکرد اصلی خود را از دست بدهد کجروی‌های سازمانی است که به چند گروه تقسیم می‌شود. کجروی‌های سازمانی عبارت‌اند از: کجروی اموال مانند دزدی، کارشکنی، خرابکاری، کجروی تولید مانند اجتناب از سعی و تلاش، غیبت، تأخیر، کجروی فردی/ پرخاشگری فردی مانند شرمسارسازی، اظهارات کنایه‌آمیز، حمله فیزیکی و کجروی سیاسی مانند انتشار شایعات، پارتی‌بازی، نارو زدن (ترور شخصیت).
شناخت کامل مدیران از کجروی‌های سازمانی سبب می‌شود بتوان به‌نحو کامل‌تری از وقوع آنها پیشگیری کرد. در علم مدیریت تدوین یک برنامه راهبردی جامع سازمانی و پیاده‌سازی آن تا حد قابل‌توجهی از وقوع کجروی‌ها پیشگیری می‌کند و ارتقای اخلاق سازمانی را به‌دنبال دارد.
تدوین چشم‌انداز، تدوین مأموریت، تعیین ارزش‌ها (مرام‌نامه اخلاقی)، تدوین راهبرد، اجرا و بازنگری بهبود مراحل تدوین برنامه راهبردی است و در میان این مراحل تعیین ارزش‌ها جایگاه ویژه‌ای دارد زیرا تدوین پیاده‌سازی و نهادینه کردن آن در سازمان سبب می‌شود دیدگاه نفع سازمانی بر منافع شخصی برای تک‌تک افراد سازمان ارجحیت پبدا کند. فراهم آوردن فرصت برابر ارتقای سازمانی، بهره‌وری و ایجاد انگیزه، رعایت عدالت و داشتن چارچوب و مدل عملکردی از جمله مواردی است که با اجرای درست آن می‌توان روح منافع سازمانی را در میان کارکنان تقویت کرد.
از سوی دیگر باید گفت مبحث اخلاق – ارزش‌ها – فرهنگ مطلوب (Ethic Value Culture (EVC)) روز به روز در جهان اهمیت بیشتری می‌یابد و در کشور ما نیز همین‌طور است. در مجموع می‌توان گفت: اخلاق فراتر از قانون است، زیرا می‌شود قانونی کار کرد،‌ اما غیراخلاقی. تغییرات اخلاقی به‌طور معمول به‌سختی اتفاق می‌افتد، زیرا نیازمند تغییر مدل ذهنی است و تغییر مدل ذهنی افراد کاری بسیار سخت است. همچنین دستورهای از بالا به پایین در پیاده‌سازی اخلاق سازمانی مؤثر نیست و به ظاهرسازی یا اصطلاح سازش تبدیل می‌شود و افراد خودشان را سازگار می‌کنند اما در درون تعهد وجود ندارد، بنابراین لازم است با تفویض اختیار، شایسته‌سالاری و جانشین‌پروری موضوعات اخلاقی را درونی‌سازی کرد .
اخلاقی‌سازی فعالیت‌ها دارای سه مرحله برونی‌سازی، عینی‌سازی و درونی‌سازی است. برونی‌سازی به این معناست اخلاقیاتی که ما درباره آن صحبت می‌کنیم چه مواردی هستند و کدام‌یک باید کسب شود؛ عینی‌سازی یعنی همه تفسیر یکسانی از موضوع و کدهای اخلاقی داشته باشند، درونی‌سازی نیز پس از تدوین همه کدهای اخلاقی اتفاق می‌افتد. همه افراد برداشت یکسانی از موضوع دارند، اما تجربه نشان می‌دهد همه اینها به‌راحتی انجام‌پذیر نیست، بنابراین تعامل لازم است و عینی‌سازی باید در تعامل با اکثریت باشد.
لکوموتیو پیشران تغییرات سازمانی مدیران هستند، بنابراین باید در همکاری با افراد باشند، عوامل تقویت‌کننده و محدودکننده را بشناسند و موفقیت‌های کوتاه و درازمدت را برای کارکنان ملموس کنند.
ارزش‌های سازمانی عبارت‌اند از محبت، معنویت، شوخ‌طبعی، درستی، رشد مالی، ریسک‌پذیری، تشریک مساعی، کارایی، مقاومت، همکاری، ترقی، ابتکار عمل، صداقت، امنیت، توقع، محیط‌گرایی، شوخی، سخت‌کوشی، منابع، قدرت، ارتباطات، کیفیت، اعتمادپذیری،‌ کنترل، خرد، عدالت، اطمینان، جسارت، انعطاف‌پذیری،‌ حساب‌دهی، تعالی، رقابت، چشم‌انداز، خودشکوفایی، کارتیمی و انگیزش.
وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین نهادهای اداری و سازمانی کشور در زمینه تدوین مرام‌نامه‌های اخلاق سازمانی نیز همواره پیشرو بوده است. منشور اخلاقی وزارت نفت شامل خدامحوری، ولایت‌مداری، قانون‌مداری، خدمت به مردم و پاسخگویی، ایثار، امانت‌داری، صرفه‌جویی، بهره‌وری و بهبود، مستمر، کار گروهی برای سعادت همگانی، دانش‌مداری و نوآوری و احترام و فروتنی است که بر اساس نظر اعضای کمیته اخلاقی، مطالعات میدانی، اسناد بالادستی، شرکت‌های داخلی، شرکت‌های خارجی و اسناد بالادستی حاصل شده است. البته لازمه دست‌یابی به اهداف در حوزه اخلاق سازمانی این است که منشور اخلاقی تعریف‌شده بر اساس نیازهای سازمانی، درونی‌سازی شده و با در نظر گرفتن معیارها و شاخص‌های کمّی و کیفی، قابل اندازه‌گیری و پایش باشد.
بنابراین مدیران موفق در این سازمان، افرادی هستند که بتوانند مسیر تعالی سازمانی را با محوریت مدیریت تغییر و اخلاق سازمانی پایه‌ریزی کنند و هریک از کارکنان نیز منافع سازمانی را مسیر اصلی و اجتناب‌ناپذیر دستیابی به منافع شخصی احساس کنند.
سید ابوالحسن محمدی
مدیرعامل شرکت بهره‌برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/803563/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون وزیر ارتباطات مطرح کرد؛ تسهیل امور مردم در پنجره واحد مدیریت زمین با هوش مصنوعی

جهش قیمتی برخی مدلهای تلفن همراه با وجود تخصیص ارز نیمایی

نمایی زیبا از چالکندی دزفول

آتش گرفتن قطار حین حرکت در کانادا

رعد و برق وحشتناک در چین

برگی از تاریخ/ 14 سال پرستاری از جانبازی که بی‌نام و نشان بود

جشنی سه هزار ساله که در ساری برگزار می‌شود

تاتاکوآ؛ دره ای فرسوده در کلمبیا

«آژانس دوستی» و تماشای یک تیتراژ واقعی/ گرامیداشت آدم‌های رفته!

توضیحات طناز طباطبایی در مورد سکانس شاهکار «خشم و هیاهو»

جزئیات تازه در پرونده مرگ زهره فکور صبور

برگزاری اختتامیه جشنواره «طنزپهلو» در زادگاه «گل آقا»

گوشی نامزدش را چک می کنه

ماجرای انتشار نشریه در نماز جمعه توسط ده‌نمکی

هشدار به ستاره جنجالی یونایتد

سرمربی فولاد خودش را با گواردیولا مقایسه کرد

دورخیز جوکر از لاروس برای طلای پاریس

گزارش کیکر؛ تیم‌هایی که زودتر قهرمان شدند

گلزن‌ترین آسیایی‌های تاریخ سری آ

ماتئوس: کاش رئیس بایرن بودم تا ناگلزمان اخراج نشود

دعوا بر سر دستمال ارزشمند لیونل مسی!

واکنش جنجالی مدافع شمس‌آذر بعد از بازی با استقلال

مدیرعامل آلومینیوم اراک: نمی‌دانیم بازی با پرسپولیس تماشاگر دارد یا نه!

زمان آخرین دیدارهای تیم ملی در مقدماتی جام جهانی مشخص شد

بلایی که گوشی بر سر کودکان می‌آورد

بلومبرگ: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران روی کاغذ می‌ماند

توئیت جدید کریمی قدوسی؛ این بار موشک مورد توجه قرار گرفت

خاندوزی به ریاض می‌رود

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد سن‌پترزبورگ شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: یادواره شهدا از جنس کار زینبی و رساندن پیام شهدا است

قدرتمندترین گوشی نوبیا در تعداد محدود از راه رسید

برخورد وحشتناک کودک با شیشه مغازه حین دوچرخه‌سواری

پیاده شدن مسافر از اتوبوس در حال حرکت

عاقبت رانندگی با سرعت بالا در هوای مه آلود

یک جاده کوهستانی در کارپات رومانیایی

نحوه صحیح حمل کیسه‌های سنگین

گوناگون/ رمزگشایی از روستایی که یک شبه ناپدید شد!

بخشی از سوئیس که متعلق به ایتالیاست

با دَمنده ی هوا، پهپاد درست کرد!

یکی از پربازدیدترین جاذبه های مصر

جوانمردی امیرالمؤمنین(ع) در جنگ ها

پرواز اندازه آدم رو برملا می‌کنه!

چه قاتل کیوتی هستی

علیرضا کمالی از فیلم هفت و نیم

واکنش اکانت اینستاگرام لالیگا به دو گل پیروزی‌بخش بلینگام

حیرت بارسلونا؛ داور ال‌کلاسیکو نمره قبولی گرفت

جنجال در فوتبال آفریقا به خاطر طراحی یک پیراهن!

واکنش کافو به لقب جالب لوکاس واسکز در رئال

مخالفت «وابا» با حضور حامد حدادی در شهرداری گرگان