آریا جوان

آخرين مطالب

میراث اجازه دستکاری در عرصه آثار ثبت جهانی را ندارد/ خطر فرونشست زمین تنها برای آثار باستانی نیست، شهرها و روستاها نیز در خطرند اندیشه

میراث اجازه دستکاری در عرصه آثار ثبت جهانی را ندارد/ خطر فرونشست زمین تنها برای آثار باستانی نیست، شهرها و روستاها نیز در خطرند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - پگاه ماسوری: اگرچه مساله آسیب دیدن آثار تاریخی و باستانی ایران، به دلیل عدم حفاظت درست، موضوع تازه ای نیست، اما این روزها پس از به گوش رسیدن اخبار مختلف درخصوص جدی‌تر شدن خطر فرونشست خاک های ایران و برداشت‌های مختلفی که از سخنرانی عزت‌الله ضرغامی پس از بازدید از پاسارگاد صورت گرفت، دوباره موضوع داغ شد و این نگرانی پیش آمد که ممکن است آثار باستانی باقی مانده از دست برود و طبیعتا دیگر هرگز به دست نمی آید.
برای بررسی بیشتر ماجرا با دکتر کامیار عبدی، دکترای باستان شناسی از آمریکا و استاد باستان شناسی دانشگاه شهید بهشتی به گفت‌وگو نشستیم تا آنچه که این روزها مورد بحث و گمانه زنی قرار می گیرد را واکاوی کنیم. در ادامه حاصل این گفت و گو را می خوانید:
چه مسائلی ممکن است آثار باستانی ایران را که ثبت جهانی شده اند را از لیست میراث فرهنگی جهان توسط یونسکو خارج کند؟
عبدی: آثاری که ثبت جهانی شده اند، برای حفظ و نگهداری حریم و عرصه شان قوانین جدی و سختی دارند. در عرصه و حریم آثار ثبت شده هیچ گاه نباید کاری کرد که حتی کوچکترین احتمال برای آسیب دیدن آن بنا وجود داشته باشد چه برسد به آنکه شرایطی ایجاد شود که حریم بنای تاریخی، مستقیما آسیب ببیند.
حتی اگر باستان شناسان نیز بخواهند در آن محوطه کار کنند باید از هیات امنای محوطه مجوز داشته باشند. هیات امنای آن بنا، شامل افراد مختلف داخلی و خارجی است و از رئیس محوطه تا کارشناسان ارشد وزرات میراث فرهنگی کشور و استان، مقامات استان و نیز یونسکو باید تایید کنند. در سایر موارد حق هیچ گونه دخل و تصرفی در عرصه وجود ندارد.
اگر طرحی داده شود که قوانین مصوب عرصه را نقض می کند، مثلا کشاورزی در حریم پاسارگاد، آن وقت چه اتفاقی می افتد؟
عبدی: ببینید این بحث سال هاست که مطرح شده؛ در حریم پاسارگاد چند بنای تاریخی در دشتی آزاد و وسیع قرار دارد و مردم در اطراف آن مشغول زندگی هستند. خب طبیعتا مسائلی از قبیل کشاورزی، سیم کشی برق و مخابرات، آبیاری، گازکشی و... برای رفع نیاز مردم آن منطقه همیشه به میان آمده و درعمل این کارها در حدود حریم انجام شده است.
اما در عرصه پاسارگاد که بناهای آرامگاه کوروش، تخت مادر سلیمان، کاخ هایی که مابین‌شان قرار دارد، امکان پذیر نیست. البته در میان این بناها زمین های خالی وجود دارد که همیشه در موردشان بحث و اختلاف نظر وجود داشته است. برخی می گویند این زمین ها متعلق به مردم است. اما پس از ثبت جهانی زمین های اطراف عرصه پاسارگاد یا از مردم خریداری شد یا به آن‌ها زمین جایگزین داده شد.
به همین خاطر دستکاری در عرصه محوطه میراث فرهنگی دارای ثبت جهانی، غیرممکن است و نمی شود قوانین را نقض کرد.
حتی اگر وزیر میراث چنین اجازه ای بدهد؟
عبدی: وزارت میراث فرهنگی نیز هیچ‌گاه، نه چنین اجازه ای خواهد داد و نه می تواند بدهد. مثلا چند سال پیش، خواستند که زیر میدان نقش جهان مترو بکشند و قرار بود مترو در حدود 20 الی 30 متر زیر زمین احداث شود. به هر حال حرکت قطار به طور مداوم می توانست لرزش هایی ایجاد کند. حتی اگر بتن می‌ریختند و همه جا هم عایق می شد، به هر حال عرصه محوطه را مخدوش می‌کرد و این مساله غیرقانونی است. همین امر، موجب متوقف شدن پروژه کشیدن مترو در آن منطقه شد.
در کل باید گفت حتی وزارت میراث فرهنگی هم اجازه دستکاری عرصه میراث دارای ثبت جهانی را ندارد چراکه این محوطه از حوزه اختیارات تام وزرات خارج است و یونسکو نیز در مدیریت آن دخیل است.
یونسکو برای حفظ آن اثر و جلوگیری از تخریب آن اهرم های فشاری دارد. از جمله آن که بنا را در لیست آثار در معرض خطر قرار دهد و با اولین آسیب جدی، آن را از لیست، خارج کند که این امر باعث خدشه‌دار شدن آبروی ایران در عرصه بین المللی خواهد شد.
آیا از بین آثار باستانی ایران که در فهرست میراث جهانی قرار دارند، اثری در فهرست آثار در معرض خطر وجود دارد؟
عبدی: خیر فعلا؛ تا جایی که من اطلاع دارم چنین چیزی فعلا وجود دارد.
یکی از مهم ترین مسائلی که امروزه در رابطه با آثار باستانی ایران مطرح است، قرار گرفتن آن ها در معرض خطر فرونشست است؛ شاید علت این امر برای عده بسیاری ناشناخته باشد، می‌شود تا حدودی در این خصوص توضیح دهید؟
عبدی: علت بروز چنین مشکلی را باید در میان سیاست‌های غیرکارشناسانه و غیرعلمی حوزه‌های کشاورزی دانست. حفر چاه و تخلیه آب سفره‌های زیرزمینی فقط موجب آسیب دیدن آثار باستانی نمی‌شوند بلکه برای سایر نقاط نیز مشکلات و آسیب‌هایی را موجب می شود.
مثلا در مرودشت در هر چند ده متر یک پمپ آب دیده می شود که از طریق آن، سفره‌های آب زیرزمینی در حال تخلیه است. در گذشته برای دسترسی پیدا کردن به سفره‌های آب زیرزمینی، شاید تنها نیاز به حفر پنجاه متر چاه بود اما اکنون ممکن است نیاز باشد که بیش از 300 یا 400 متر، چاه حفر شود تا بتوان به سفره‌های آب زیرزمینی دست پیدا کرد.
یکی از کارکردهای سفره آب زیرزمینی حفظ حجم خاکی است که روی آن قرار داد. طبیعتا اگر این سفره‌های آب زیرزمینی به مرور تخلیه شوند، بین سطح زمین و لایه زیرین آن که تا پیش از تخلیه سفره‌های زیرزمینی، مملو از آب بود، خلائی به وجود می آید که در نتیجه آن زمین ها دچار فرونشست می شود. این مساله زنگ خطری برای کل ایران است و نه فقط محوطه های باستانی.
مناطقی که در آن ها کشاورزی بیشتری انجام شده، اکنون اوضاع وخیم تری دارند و خطر فرونشست زمین به آن ها بسیار نزدیک‌تر است. هرچند که در مناطق دیگر نیز این اتفاق، خیلی دورهنگام نیست.
مساله دیگری نیز در رابطه با سفره های آب زیرزمینی وجود دارد، ممکن است فردی در زمین کشاورزی خود اقدام به حفر چاه کرده باشد و به یک سفره آب زیرزمینی رسیده باشد، اما این سفره آب زیر زمینی مساحتش بسیار بیشتر از زمین آن کشاورز باشد و تا 50 کیلومتر و حتی بیشتر نیز ادامه داشته باشد. مدت زمانی فروپاشی آن بستگی به استحکام خاک آن منطقه دارد. به همین خاطر گاهی شاهد آن هستیم که به خاطر استفاده از آب سفره های زیرزمینی در خارج از شهر، بخشی از یک منطقه شهری که کیلومترها با آن زمین کشاورزی فاصله دارد، دچار فروپاشی خاک شود.
شاید برخی از افراد، پس از دیدن فرونشست زمین در داخل شهر بگویند، خب چاهی در داخل شهر که حفر نشده، پس چرا، چنین اتفاقی افتاد در حالی اگر به صورت ریشه ای این مساله بررسی شود به این نتیجه خواهیم رسید که باید مساحت سفره آب زیرزمینی را نیز در نظر گرفت. هر چند دیر یا زود تمامی اراضی که سفره های آب زیرزمینی شان تخلیه شده است دچار فرونشست خواهند شد.
آیا می توان با درآمدهایی که از طریق گردشگری کسب می شود، مشکلات معیشتی و مالی مردمانی که در اطراف حریم های باستانی زندگی می کنند را رفع کرد؟
عبدی: بله قطعا؛ اما فقط در صورتی می توان در ایران به درآمد گردشگری متناسب با ثروت‌های باستانی این خاک، دست یافت که برخی از سیاست ها و قوانین اجتماعی در خصوص برخورد با توریست ها و گردشگران دچار تحول و ارتقاء شوند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/747128/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

صخره‌نوردیِ بی‌نظیر کَل و بزهای کوهی در طالقان

ویدیویی بامزه و پربازدید از متهم اصلی کرونا

محصولاتی که ما مصرف می کنیم تو طبیعت به چه شکل بودند؟

چگونه عمر طولانی تری داشته باشیم؟/ ویدئو

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

فحش کم آورد!

بررسی ابعاد مختلف سریال «جنگل آسفالت»

هفتمین «پاتوق فیلم کوتاه» برگزار می‌شود

هدف ما حضور مهدی الفتی در فینال المپیک است

دین‌محمدی: طرفدار ماشین سازی از تراکتور بیش‌تر بود

تشکیل دوباره کمیته انضباطی برای حواشی لیگ برتر بسکتبال

گزارش هیات فوتبال تهران درمورد مرگ یک بازیکن در وسط زمین

اکبرپور: آسیب بزرگی به فوتبال خوزستان وارد شده

برنامه ویژه ستاره بایرن برای بازی برابر رئال

تصمیم ژاوی رختکن بارسلونا را لرزاند

واکنش رنگرز به رقابت حساس گرایی و اسماعیلی

سیتسیپاس: نادال در زمین بی‌رحم است

شانس ایران برای تصاحب یک طلا و 3 برنز

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

گوشی خوش‌قیمت جدید اوپو از شارژ 100 وات پشتیبانی می‌کند

روز «سنه» برابر با 6 اردیبهشت

دگر ما را چه مینامند، اگر حیدر بشر باشد؟!

حملات بی‌امان بیش از 20 خدنگ به مار پیتون

کل کل نون خ ها در آخرین لحظات عمرشان

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

وقتی دوست صمیمی رونالدو، ستاره پرتغالی را می ترساند

پرسپولیس در انتظار خبر مهم

دعوای عجیب مدیران بارسا؛ ژاوی باید اخراج شود

رکورد ویژه کادر پزشکی تیم ملی فوتسال

واکنش پپ به بازگشت ستاره منفور بارسا

همه گلهای لیونل مسی در ادوار مختلف کوپا آمریکا

مسی واقعا از پسرش یک فوق ستاره ساخته

بدهی کلان استقلال به بانک سهام‌دار پرسپولیس!

شوک به رئال؛ بلینگام و رودریگو مریض شدند!

مدیر کنسرسیوم بانک‌ها: دیگر ما پرسپولیسی هستیم

زنان مو بِلوند و چشم آبی‌ای که در خدمت نسل طلایی آلمان بودند!

تشکر وزیر دفاع از مجلس بابت تصویب تشکیل سازمان «سپند»

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

«محمد صادقی» بازیگر جنجالی تلویزیون از ایران رفت

نابغه‌ای با چشم‌های حراف |عکس

7 فیلم‌ که مثل «بیبدن» بر اساس پرونده‌ای واقعی ساخته شده‌اند

اپل ظاهراً در تأمین نمایشگر OLED آیپد پرو 11 اینچی با محدودیت‌هایی روبه‌رو است