آریا جوان

آخرين مطالب

با عجیب‌ترین کوسه‌های جهان آشنا شوید؛ از کوسه‌ بدون پوست تا غول تک چشم فناوری

با عجیب‌ترین کوسه‌های جهان آشنا شوید؛ از کوسه‌ بدون پوست تا غول تک چشم
  بزرگنمايي:

آریا جوان - کوسه‌ها موجودات عجیب و جالبی هستند. از کوسه‌های بسیار کوچک اما درنده تا کوسه‌های غول‌آسا و بی‌آزار. در این مقاله به معرفی 20 مورد از عجیب‌ترین کوسه‌ها می‌پردازیم.

آیا شنیدن کلمه‌ی «کوسه» تصویری از آرواره‌های ربات‌مانند و به هم ساییدن دندان‌های ترسناک این موجودات را به یادتان می‌آورد؟ با اینکه این تصویر مربوط به کوسه‌ی بزرگ سفید بسیار نمادین است، تنوع کوسه‌ها بسیار فراتر از آن چیزی است که فیلم‌های ترسناک به تصویر می‌کشند. دنیای کوسه‌ها پر از گونه‌هایی با چشم‌های درشت، گونه‌هایی بامزه و کوچک و مجموعه‌ای از گونه‌ها است که ممکن است تنها در کابوس‌هایتان دیده باشید. حتما خوشحال خواهید شد اگر بدانید یکی از گونه‌ها با دندان اره‌ای چرخان مدت‌ها پیش منقرض شده است. به هر حال نمونه‌های متعددی از این گونه‌های دوست داشتنی وجود دارند. در این مقاله به معرفی 20 گونه از عجیب‌ترین کوسه‌های جهان می‌پردازیم: کوسه شاخدار
کوسه‌های شاخدار (Heterodonuts francisci)، جانورانی کوچک، آرام و بی‌ادعا هستند. این کوسه‌ها روزها در شکاف سنگ‌های آب‌هایی به عمق کم‌تر از 12 متر مخفی می‌شوند و هنگام شب برای شکار بیرون می‌آیند. این نوع کوسه‌ها شناگران خوبی نیستند و گاهی به جای شنا از باله‌های خود برای خزیدن استفاده می‌کنند. این گونه بیشتر از نرم‌تن‌ها و خارپوست‌هایی مثل جوجه‌تیغی دریایی تغذیه می‌کنند. کوسه‌های شاخدار علاوه بر توانایی خزیدن، دارای تیغه‌های تیزی در پشت هستند. این تیغه‌ها از زمان تولد وجود دارند به محافظت از آن‌ها در برابر شکارچی‌ها کمک می‌کنند.

آریا جوان

کوسه‌ جیبی
کوسه‌های جیبی نه‌تنها در کف دست جا می‌شوند بلکه ظاهری مانند نهنگ‌های عنبر دارند. این گونه‌ی جیبی با نام علمی Mollisquama mississipipiensis در سال 2010 در خلیج مکزیک کشف شد. دلیل نام‌گذاری این کوسه‌ها اندازه‌ی کوچکشان نیست، بلکه سوراخ جیب‌مانندی است که نزدیک به باله‌ی سینه‌ی آن‌ها قرار دارد. ازآنجاکه تاکنون تعداد اندکی کوسه‌ی جیبی کشف شده‌اند، پژوهشگرها هنوز اطلاعات زیادی از بیولوژی این گونه‌ها ندارند؛ اما احتمالا از سوراخ جیب‌مانند خود برای دفع فرومون یا مایع بیولومینست استفاده می‌کنند.

آریا جوان

کوسه‌های وال با طول حدودا 10 متر، بزرگ‌ترین گونه‌های زنده‌ی کوسه در دنیا به شمار می‌روند؛ اما تنها اندازه‌ی بزرگ باعث نشده این گونه‌ها در فهرست عجیب‌ترین کوسه‌ها قرار بگیرند، بلکه دندان‌های چشمی آن‌ها مورد توجه قرار گرفتند. پژوهشگرهای ژاپنی در سال 2020 متوجه شدند چشم کوسه‌های وال با دندان‌های کوچکی به نام دندانه‌های پوستی احاطه شده‌اند. کوسه‌ وال‌ها پلک ندارند و این دندان‌های پوستی مانند کیسه‌هایی برآمده چشم کوسه‌ها را حفظ می‌کنند. ظاهر این دندان‌های کوچک مانند دندان‌های آسیاب انسان است و از چشم کوسه‌های وال در برابر حملات موجودات کوچک‌تر اقیانوس محافظت می‌کنند.

آریا جوان

سیصد میلیون سال پیش، کوسه‌های گودزیلا در نیومکزیکوی کنونی از گوشت ماهیان تغذیه می‌کردند. گودزیلا نام مستعار این هیولاها است که طولشان به دو متر می‌رسید. نام واقعی این کوسه‌ها، اژدهای هافمن است (Dracopristis hottmanorum). اسم اژدها یا گودزیلا هر دو برازنده‌ی این کوسه‌ها هستند. این جاندار کهن دارای 12 سطر دندان تیز تیغ‌مانند و یک جفت باله‌ی خزنده‌مانند به طول 0.8 متر بود. این کوسه‌ها نزدیک به کف دریا کمین می‌کردند و سخت‌پوستان و مهره‌داران را با آرواره‌های نابودکننده‌ی خود شکار می‌کردند.

آریا جوان

کوسه‌های چهره‌خوکی نه‌تنها دارای پوزه‌هایی خوک‌مانند و مسطح هستند، بلکه وقتی از آب بیرون می‌آیند مانند خوک خرخر می‌کنند. به همین دلیل ماهی‌گیران مدیترانه‌ای اغلب به آن‌ها ماهی خوکی می‌گویند. نام اصلی این آبزیان، کوسه‌های خشن (Oxynotus centrina) است. به نقل از اتحادیه‌ی بین‌المللی حفظ طبیعت (IUCN)، طول این کوسه‌ها به یک متر هم می‌رسد. این سازمان کوسه‌های خشن را در دسته‌ی گونه‌های آسیب‌پذیر قرار داده است؛ زیرا اغلب به دام تورهای ماهیگیری می‌افتند و جمعیتشان روبه کاهش است.

آریا جوان

کوسه‌های جن کاملا شبح‌وار هستند. این کوسه‌ها که با نام علمی Mitsukuria owstoni شناخته می‌شوند دارای دندان‌های تیز بیرون آمده و پوزه‌هایی طویل هستند و رنگ‌بندی صورتی، بنفش آن‌ها را به پستانداران شبیه می‌کند. کوسه‌های جن تنها برای سخت‌پوستان و سرپایان تهدید به شمار می‌روند. به نقل از موزه‌ی استرالیا، کوسه‌های جن از ساکنان کف دریا هستند و در عمق 1200 متری بستر اقیانوس زندگی می‌کنند. کوسه‌های جن دارای آرواره‌هایی ترسناک هستند که برای گرفتن طعمه به سمت بیرون برآمده شده‌اند. پوزه‌ی آن‌ها با حفره‌هایی به نام آمپول‌های لورنزینی پوشه شده است که می‌توانند بارهای الکتریکی کوچکی را که از سمت موجودات زنده منتشر می‌شوند، کشف کنند. این مکانیزم روش خوبی برای شکار در اعماق تاریک اقیانوس است.

آریا جوان

کوسه‌های کلوچه‌بُر (Isistius brasiliensis) چندان بزرگ نیستند. حداکثر طول این کوسه‌ها به 50 سانتی‌متر می‌رسند اما بسیار گزنده هستند. آن‌ها با آرواره‌های دندانه‌دار و گرد خود گاهی گوشت موجودات بزرگ‌تر از خود مثل کوسه‌های بزرگ سفید را می‌برند. در سال 2011، در جزایر هاوایی و مائویی گزارشی از حمله‌ی این گونه‌ها به انسان هم منتشر شد. قربانی این حمله یک شناگر بود که بعدا بهبود پیدا کرد. نام‌گذاری این کوسه‌ها برگرفته از آرواره‌هایی آن‌ها است که مانند کلوچه‌بر به نظر می‌رسند و به آن‌ها اجازه می‌دهند لقمه‌هایی گرد را از طعمه‌ی خود ببرند. موقعیت کوسه‌های کلوچه‌بر در زنجیره‌ی غذایی عجیب است. بخش زیادی از رژیم غذایی آن‌ها را حیوانات کوچک کف اقیانوس تشکیل می‌دهند زیرا می‌توانند به‌صورت یک جا آن‌ها را قورت دهند؛ اما هنگام شب گاهی به سمت سطح اقیانوس می‌روند تا از طعمه‌هایی مثل کوسه‌های دیگر و ارکاها تغذیه کنند.

آریا جوان

کوسه‌های چیندار بسیار کشنده هستند. نام کوسه‌ی چیندار (Chlamydoselachus anguineus) برگرفته از 300 دندان سه جهته است که در سطرهایی مرتب شدند و مانند چین به نظر می‌رسند. کوسه‌های چیندار که تا 1/5 متر رشد می‌کنند لقمه‌هایی بزرگ‌تر از دهان خود را برمیدارند و با استفاده از دندان‌های تیز خود طعمه‌هایی مثل ماهی‌ها، اسکوییدها و انواع دیگر کوسه‌ها را شکار می‌کنند؛ به‌طوری‌که گاهی اندازه‌ی طعمه دو برابر اندازه‌ی خود آن‌ها است. به شکل شگفت‌انگیزی کوسه‌های چین‌دار تقریبا از 80 میلیون سال پیش (قبل از انقراض دایناسورها) بدون تغییر باقی مانده‌اند. این کوسه‌ها در اقیانوس‌های اطلس و آرام زندگی می‌کنند.

آریا جوان

در جولای‌ی 2019 کوسه‌ای برهنه از دریای مدیترانه صید شد. این گونه جدید نبود، اما شرایط عجیبی داشت: بدون پوست و دندان متولد شده بود. این گربه‌کوسه‌ی دهان سیاه (Galeus melastomus) توسط یک ماهیگیر به صورت تصادفی صید شد. کوسه در زمان صید سه سال داشت و اندازه‌اش متناسب با سن بود این (گربه‌ کوسه‌های دهان سیاه معمولا تا 70 سانتی‌متر رشد می‌کنند). به گفته‌ی آنتونلو مولاس ، زیست‌شناس دانشگاه کاگلیاری در ساردینیا: اولین واکنشمان این بود که کوسه‌ی بدون پوست نمی‌تواند جان سالم به در ببرد؛ اما شکسپیر می‌گوید، در آسمان و زمین چیزهایی فراتر از حد تصورمان وجود دارد.

آریا جوان

گویی سگ‌ماهی افعی (Trigonognathus kabeyai) از سیاره‌ی دیگری آمده است. این گونه کوسه‌ی دریای عمیق در سال 1986 کشف شد و از آن زمان به ندرت رویت شده است. سگ ماهی افعی از خویشاوندان دور کوسه‌های جن و دارای ویژگی‌های مشابهی مثل آرواره‌ی بیرون آمده با مجموعه‌ای از دندان‌های ناخوشایند است؛ اما این موجودات ترسناک چندان بزرگ نیستند. کوسه‌های افعی معمولا بین 18 تا 53 سانتی‌متر طول دارند. مقاله‌های مرتبط:
کوسه ایتالیایی پس از ده سال بدون وجود نر صاحب فرزند شد صید یک ماهی‌ عجیب در ایتالیا؛ کوسه‌ای با سر خوک!
سگ‌ماهی‌های افعی در اعماق آب از خود درخششی را ساطع می‌کنند. اندام‌های بلومینستنت آن‌ها به نام فوتوفر‌ها عامل این درخشش هستند. سگ‌ماهی افعی بخشی از خانواده‌ی چراغ‌کوسه‌ها (اتموپترید) هستند که همگی می‌درخشند. از زاویه‌ی پائین، این درخشش عامل استتار کوسه‌ها است؛ زیرا درخشش اندک با نور خورشید عبوری از آب ادغام می‌شود. این نور همچنین طعمه‌های کوچک را در اعماق تاریک اقیانوس جذب می‌کند.

آریا جوان

در عمق تقریبا 1640 کیلومتری اقیانوس، کوسه‌ای آبی با پوزه‌ی نیزه‌ای (Hydrolagus trolli)، مانند ارواح عجیب و بی‌صدا به نظر می‌رسد. به همین دلیل این کوسه‌ها با نام کوسه‌ی روح هم شناخته می‌شوند. کوسه‌های روح تا سال 2002 کشف نشده بودند. در این زمان پژوهشگرها در حین طبقه‌بندی و نام‌گذاری گونه‌ها بر اساس اسکلت‌های مختلف به‌صورت تصادفی در حین صید ترالی این گونه را کشف کردند. گروه دیگری از دانشمندان بین سال 2000 و 2007 در مؤسسه‌ی پژوهشی آکواریوم مونتری بی (MBARI) مجموعه‌ای از ویدئوها را از سواح مرکزی کالیفرنیای جنوبی ضبط کردند و گونه‌های زنده را نشان دادند. نکته‌ی عجیب کوسه‌های روح، اندام خشت مانندی است که بالای سر گونه‌های نر قرار دارد. این اندام برای تنظیم موقعیت گونه‌ی ماده در طول آمیزش جنسی به کار می‌رود.

آریا جوان

یک ماهیگیر تجاری در سال 2011، کوسه‌ای تیره (Carcharhinus obscurus) را از آب‌های خلیج کالیفرنیا صید کرد. این کوسه باردار بود اما ماهیگیرها با بررسی آن متوجه عجیب و غریب بودن یکی از جنین‌ها شدند: این کوسه بسیار سفید بود و تنها یک چشم داشت که مانند سایکلوپس (غول تک چشم یونان باستان) درست در وسط قرار داشت. پژوهشگرها با بررسی جنین کوسه متوجه شدند چشم از بافت اپتیکی ساخته شده است، اما کوسه خارج از رحم مرده بود... سایکلوپیا ناهنجاری رشدی است که در بسیاری از گونه‌ها از جمله انسان رخ می‌دهد. این ناهنجاری با ناهنجاری‌های دیگری رابطه دارد و معمولا خیلی زود پس از تولد به مرگ گونه‌ها می‌انجامد.

آریا جوان

سگ ماهی جنی (Squalus clarkae) از موجودات اعماق دریا است که در خلیج مکزیک و اقیانوس اطلس غربی زندگی می‌کند. این کوسه‌ها بین 50 تا 70 سانتی‌متر رشد می‌کنند و چشم‌های درشتشان آن‌ها را به کاراکترهای انیمه شبیه کرده‌اند. این گونه در سال 2018 کشف شد.

آریا جوان

حتی کوسه‌ها هم نیاز دارند از شکارچی‌ها فرار کنند. کوسه‌های متورم (Swell) روز خود را با مخفی شدن در شکاف سنگ‌ها می‌گذرانند و نقشه‌ی هوشمندانه‌ای را برای غلبه بر شکارچی‌ها دارند: این کوسه‌ها با مکیدن آب دریا به اندازه‌ی دو برابر اندازه‌ی واقعی باد می‌کنند. کوسه‌های متورم همه جا زندگی می‌کنند از ساحل کالیفرنیا تا آب‌های نزدیک به فیلیپین. حقه‌ی باد کردن آن‌ها می‌تواند شکارچی‌ها را هنگام شب تهدید کند و هنگام روز با مخفی شدن در شکاف‌ سنگ‌ها خود را ایمن نگه می‌دارند.

آریا جوان

چراغ‌کوسه‌های شکم مخملی (Etmopterus spinax) که از نوع سگ‌ماهی هستند، در اعماق دریاهای مدیترانه و اقیانوس اطلس ساکن هستند. آن‌ها روشی خاص برای فرار از شکارچی‌ها دارند: علامتی درخشان روی خود دارند که درباره‌ی خطر هشدار می‌دهند. این کوسه‌ها تا بیش از 60 سانتی‌متر رشد نمی‌کنند؛ در نتیجه نسبت به شکارچی‌های بزرگ‌تر آسیب‌پذیر هستند. شکم‌های درخشانشان به شکارچیان گرسنه هشدار می‌دهند که این کوسه‌ها طعمه‌ی مناسبی نیستند.

آریا جوان

کوسه‌های فوبودوس در حدود 350 میلیون سال پیش جمعیت زیادی داشتند و طولشان به 1.2 متر می‌رسید. قدمت اولین گونه‌های کوسه‌ی کشف‌شده به 450 میلیون سال پیش بازمی‌گردند و اولین دندان قدمتی 410 میلیون‌ساله دارد در نتیجه کوسه‌های فوبودوس تقریبا در آغاز تکامل کوسه‌ها قرار می‌گیرند. آن‌ها دندان‌هایی سه تیغ، بدن‌هایی مانند مارماهی و پوزه‌هایی دراز داشتند و کمی مانند کوسه‌های جدید چین‌دار به نظر می‌رسند. بخش زیادی از بیولوژی این کوسه‌ها از فسیل‌های تقریبا کاملی که در مراکش کشف شدند، شناسایی شد. آن‌ها احتمالا با گزشی کشنده قربانی خود را شکار می‌کردند.

آریا جوان

دانشمندی که کوسه‌های نینجا را کشف کرد، با الهام از صحبت‌های برادرزاده‌ی خود نام نینجا را برایشان انتخاب کرد. به نقل از مجله‌ی هاکای، ویکی واسکز، نام چراغ‌کوسه‌ی نینجا را پس از آنکه برادرزاده‌های هشت ساله‌اش گفتند، پوست سیاه کوسه آن‌ها را به یاد نینجا می‌اندازد، این نام را برای کوسه‌ها انتخاب کرد. کوسه‌های نینجا نام علمی جالبی هم دارند: Etmopterus benchleyi که برگرفته از پیتر بنچلی مؤلف کتاب آرواره‌ها است. این کوسه‌ها کوچک هستند و تا 0.5 متر رشد می‌کنند. محل زندگی این کوسه‌ها نزدیک سواحل آمریکای مرکزی است.

آریا جوان

کوسه‌های ووبگانگ معمولا در کف اقیانوس‌ها اقامت دارند. این کوسه‌ها از خانواده‌ی کوسه‌های نهنگ‌سان (Orectolobidae) هستند که خود را با الگوهای خال‌دار نارنجی‌فام استتار می‌کنند. این کوسه‌ها همچنین دارای چین‌هایی در اطراف آرواره‌ها هستند. گونه‌های مختلفی از کوسه‌های ووبگانگ وجود دارند که در اقیانوس هند شرقی و اقیانوس آرام غربی گسترده شده‌اند. بزرگ‌ترین کوسه‌های ووبگانگ تا بیش از 3 متر رشد می‌کنند. ووبگانگ در زبان بومی استرالیایی به معنی ریش پشمالو است.

آریا جوان

نود و سه میلیون سال پیش در مکزیک کنونی، کوسه‌هایی معروف به کوسه‌های عقاب (Aquilolamna milarcae) با باله‌های بلند خود در اقیانوس‌ها شنا می‌کردند. طول بال‌های این کوسه‌های به 1/9 متر می‌رسید به‌طوری‌که عرض این کوسه‌ها بیشتر از طولشان بود (1/65 متر). با اینکه دندان‌های کوسه‌ی عقاب از فرایند فسیل‌سازی جان سالم به در نبردند، اکتشافات نشان می‌دهند این گونه‌ها مانند کوسه‌های وال کنونی از موجودات ریز تغذیه می‌کردند.

آریا جوان

کوسه‌های هلیکوپریون با آرواره‌هایی اره‌مانند عجیب بیش از یک قرن ذهن دانشمندان را به خود مشغول کرده بودند. آرواره‌ها که ظاهری حلزونی‌شکل ‌دارند برای اولین بار در اواخر سده‌ی 1800 میلادی در کوهستان اورال کشف شدند. قدمت کوسه‌های هلیکوپریون به حدود 270 میلیون سال پیش بازمی‌گردد.

آریا جوان

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/742492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اولین گوشی مون‌دراپ با 2 جک هدفون و نمایشگر اولد 120 هرتز رونمایی شد

آمریکا برای اولین‌بار خلبان هوش مصنوعی را در یک آزمایش هوایی در مقابل انسان قرار داد

نماهنگ سرود «حریفت مُنُم»

فرار کردن اسب‌ها در مرکز لندن

گردشگری/ آبشار دوقلوی زمرد حویق در دل کوه‌های تالش

طبیعت چشم‌نواز دشت لاله‌های واژگون

طوفان نمک کوهنوردیه!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

دو بازیکن از تمرین یک‌راست به بیمارستان رفتند!‏

آنالیز شبانه تیم ملی فوتسال در بانکوک

خلاصه بازی مس رفسنجان 1(5) - پیکان 1(4)

سردار برای بازی متفاوت رم فیکس شد

لحظات حساس از نجات نوزاد 3 روزه توسط هلال احمر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

گزارش درآمد سه ماهه متا اعلام شد؛ سقوط 16 درصدی سهام غول فناوری

خالد نبی؛ زیارتگاهی شگفت‌انگیز در دل طبیعت

هوای تازه/ نه اژدهاست که کرم شب است اسرائیل

4گوشه دنیا/ کشف کلاه‌خودی از 2500 سال قبل

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

آنالیز یک تغییر؛ کلوپ دوم یا برندان راجرزی دیگر

غافلگیری یک بازیکن جلوی چشم خانواده‌اش

احمدی و سورگی هم با پرسپولیس رفتند

پول رسید، پرسپولیسی‌ها خندیدند

بنزما و طلسم بزرگان؛ کریم را چه می‌شود!‏

شغل جدید ستاره نیوکسل؛ راننده کامیون!‏

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

آخرین وضعیت بیماری ترانه علیدوستی | زهرا مینویی: برخلاف میل ترانه باید خبررسانی کنم

«صفحه اول اینترنت» برای تمرکز بیشتر بر دیدگاه‌ها، آپدیت شد

راه جلب عنایت امام زمان (عج)

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

برنامه بازی‌ها را برای همه تغییر دهند نه فقط رئال

بلینگام بازی با سوسیداد را از دست داد

ایران با کسب 20 مدال قهرمان انتخابی جام جهانی ووشو شد

فینالیست‌های پنج وزن نخست مشخص شدند

احتمال خروج FIA از فرانسه پس از صد سال

فتحی قهرمان مرحله نخست مسابقات آزاد تفنگ بزرگسالان شد

نتایج فینال 5 وزن نخست کشتی فرنگی جام تختی اعلام شد

چطور شوهر بی عاطفه ام را درمان کنم؟

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران