آریا جوان

آخرين مطالب

سفری در تاریخ قدیمی‌ترین کلیسای تبریز گردشگری

سفری در تاریخ قدیمی‌ترین کلیسای تبریز
  بزرگنمايي:

آریا جوان - کلیسای مریم مقدس تبریز یکی از قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین کلیساها در شهر تبریز است که قدمتی بیش از 500 سال دارد. این کلیسا در قرن 6 هجری قمری (قرن 12 میلادی) ساخته‌شده است که مارکوپولو، جهانگرد مشهور قرن 8 هجری قمری (قرن 14 میلادی) در سفر به چین، از این کلیسای بزرگ دیدن کرده و در سفرنامه خود از آن نام‌برده است.
میراث آریا: کلیسای مریم مقدس تبریز باگذشت قرن‌ها، هنوز هم یکی از مهم‌ترین مکان‌های مذهبی تبریز برای مسیحیان است که تمامی جشن‌ها و مراسم‌های معنوی خود را در این کلیسا برگزار می‌کنند. این کلیسا ازجمله کلیساهای قابل بازدید تبریز برای گردشگران است که سبک معماری و زیبایی آن چشمان هرکسی را به خود خیره می‌کند.
کلیسای سنت ماری یا همان مریم مقدس تبریز توسط جامعه ارامنه شهر تبریز اداره و نگهداری می‌شود. غسل تامید، مراسم ازدواج، مراسم تدفین، مراسم‌های ملی و مذهبی ازجمله مراسم‌هایی هستند که در این کلیسای زیبا و قدیمی انجام می‌شوند. علاوه بر این‌ها، بنای ساختمانی فوق‌العاده کلیسای سنت ماری نیز، زبان را به تحسین می‌گشاید.
کلیسای قدیمی مریم مقدس تبریز، مَقرّ اُسقُف اعظم
کلیسای مریم مقدس تبریز برای سال‌های زیادی به‌عنوان مَقرّ اُسقُف اعظم ارامنه آذربایجان محسوب می‌شد. معماری و ساختمان زیبای این کلیسا به‌گونه‌ای است که شما در نگاه اول خود را در میان قصر تصور خواهید کرد. هیئت همتایان ارمنی در جلسه‌های کلیسا شرکت می‌کنند که در امر نگهداری و اداره آن بسیار تأثیرگذار است.
پلان معماری کلیسای مریم مقدس در شهر تبریز
این مکان مذهبی تبریز برای گردشگرانی که از کشورهای خارجی به تبریز می‌آیند بسیار حائز اهمیت است، زیرا می‌توانند تمامی مراسم‌های مذهبی خود را در این کلیسا انجام دهند. پی‌ریزی بنای کلیسا از سنگ‌آهک بوده و دیواره‌های آن از سنگ و آجر، همچنین طاق آن نیز با آجرهای زیبا ساخته و طراحی‌شده است.
معماری کلیسا به سبک معماری ارمنی، با پلانی صلیبی‌شکل، است که گنبد مرکزی آن روی چهارستون قطور سنگی قرارگرفته است. در بالای در ورودی، روی کتیبه مرمری کوچکی، به خط و زبان ارمنی تاریخ تأسیس کلیسا نوشته‌شده است. در ورودی اصلی کلیسا، هشت ستون سنگی اتاقی را شکل داده‌اند که روی آن دو ناقوس کلیسا نصب‌شده است. داخل کلیسا، همانند اغلب کلیساهای گریگوری (ارمنی)، چهارستون قطور سنگی هست که گنبد مرکزی روی آن قرار گرفته است.
داخل کلیسا تصاویر زیبایی از حضرت مریم، حضرت عیسی و حواریون و قدیسان مسیحی به چشم می‌خورد. از چهار پرده نقاشی شده بالای چهارستون اصلی، دو پرده براثر رطوبت کاملاً از بین رفته‌اند و دو پرده باقی‌مانده بر دیوار شمالی و جنوبی قرار داشتند. چهار تابلو نقاشی اصلی (تاریخی) روی چرم اجرا و سپس بر سطح دیوار چسبانده شده بود. اکنون دیگر آن نقاشی‌ها وجود ندارند و نقاشی‌های حاضر روی کرباس کارشده که از این لحاظ کلیسا را بین کلیساهای ایران خاص کرده است.
به نقاشی‌هایی که روی پارچه کرباس انجام می‌شود و سپس بر دیوار چسبانده می‌شود اصطلاحاً دیوارنگاره بوم پارچه می‌گویند. در این حالت نقاشی روی کرباس جزئی از معماری شده و جدا شدن از محل اصلی تمامیت و اصالت اثر را خدشه‌دار می‌سازد. کلیسای مریم مقدس تبریز به همراه کلیساهای وانک و مریم اصفهان از معدود کلیساهای ایران هستند که دیوارنگاره بوم پارچه دارند
کلیسای مریم مقدس تبریز به همراه کلیساهای وانک و مریم اصفهان از معدود کلیساهای ایران هستند که دیوارنگاره بوم پارچه دارند.
دیوارنگاره بوم پارچه از عصر رنسانس در اروپا شروع شد اما نقاشی‌های این کلیسا نسبتاً جدید هستند؛ پس‌ از آن که نقاشی‌های قدیمی از بین رفت، خلیفه‌گری وقت، استادکاری به نام آندرانیک سیمباریان را از ارمنستان به ایران دعوت کرد و او از روی پرده‌های قدیمی، چهار پرده فعلی کلیسا را کشید و در زیر گنبد در قسمت پا طاق نصب کرد.
سبک مینیاتوری تصاویر متعلق به حدود اواخر قرن دوازدهم هجری (1800 میلادی) به بعد در ایران است. دیوارنگاره‌های بوم پارچه کلیسا با تکنیک رنگ و روغن و به شیوه اروپایی کشیده شده‌اند.
طول این کلیسای قدیمی 16 متر و عرض آن 14 متر است. یک ناقوس در ناقوس خانه کلیسا وجود دارد که توسط 4 ستون مربع شکل نگهداری می‌شود. در این چهارستون چهار طاق وجود دارد که بیانگر نقاشی‌هایی از داستان انجیل (کتاب مقدس مسیحی‌ها) حضرت عیسی (ع) و حضرت مریم (س) است.
خیمه‌ای که در کلیسای مریم تبریز ساخته‌شده سبک معماری ارمنی دارد که برخی قسمت‌های آن متعلق به قرن 12 میلادی است. علاوه بر این موارد ساختمان‌های الحاقی دیگری در منطقه وسیعی از کلیسا پراکنده‌شده‌اند. در این بنای مذهبی سنگ‌قبرهایی از اشخاص برجسته وجود دارد.
قدیمی‌ترین سنگ‌قبر این کلیسای قابل بازدید تبریز مربوط به قرن شانزدهم میلادی است. کلیسای مذکور دارای یک لولای سنگی بوده که با توجه به تزئین، نوع طاق و مشخصات معماری می‌توان آن را به قرن 7 هجری قمری (13 میلادی) هم‌زمان با دوره ایلخانیان نسبت داد.
تخریب کلیسای مریم مقدس با زلزله تبریز
ساختمان این کلیسا پس از زلزله 1160 هجری شمسی یا همان سال 1780 میلادی به‌کلی تخریب شد. نه‌تنها کلیسای مریم مقدس بلکه تمام شهر به ویرانه‌ای تبدیل شد. ساختمانی که در حال حاضر وجود دارد مربوط به عصر صفویه است و در آن زمان‌بر روی ویرانه‌های قبلی کلیسا، ساختمان جدید با همان طرح قبلی ساخته شد.
موزه ارامنه تبریز
موزه ارامنه از موزه‌های کمتر شناخته‌شده و جاهای دیدنی تبریز است که در محل این کلیسا قرار دارد. این موزه دارای آثار و اشیای تاریخی زیادی است که بعضی از این وسایل با تاریخ و فرهنگ ارامنه گره‌خورده است که از این نظر برای ارامنه از اهمیت زیادی برخوردار است. این موزه زیر نظر خلیفه‌گری ارامنه آذربایجان اداره می‌شود که به همین خاطر به موزه کلیساهای خلیفه‌گری ارامنه آذربایجان نیز معروف است.
مجموعه اشیای موزه ارامنه تبریز
انواع کتاب‌های چاپی و خطی تاریخی در این موزه نگه‌داری می‌شود که به زبان‌های ارمنی، فارسی و عربی هستند.
کتاب‌های به زبان ارمنی در این موزه، 35 جلد از کتاب‌های خطی هستند که روی پوست آهو و در قالب خط عبری نوشته‌شده‌اند. همچنین کتاب‌هایی مانند خمسه نظامی، ذخیره خوارزمشاهی، معراج النبوه و ترجمه کتاب مقدس به زبان ارمنی از کتاب‌های تاریخی و مهم هستند که در این موزه حفاظت می‌شوند.
موزه ارامنه دارای وسایل قدیمی نیز است که از میان آن‌ها می‌توان به نگین‌ها، سکه‌ها، مجسمه‌ها، زیورآلات، پارچه‌ها، میز و صندلی (برجای‌مانده از سال 1728 میلادی)، صلیب‌های قدیمی زیبا، لباس‌های رهبران ارامنه، تاج‌های پادشاهی، طومارها، فرمان‌ها، تابلوهای نقاشی، سلاح‌ها، عصاها، ظروف نقره‌ای، مسی، سفالی، چینی، بلورآلات، زینت‌آلات، هنر چوبی، ناقوس و زنگ‌های قدیمی اشاره کرد.
این وسایل قبلاً نزد خانواده‌های ارمنی بود که پس از گذشت زمان همه‌ی آن‌ها جمع‌آوری‌شده و به موزه انتقال‌یافته است.
بعضی از وسایل این موزه برای ارامنه خیلی مهم است، علت آن‌هم پیوند داشتن این وسایل با تاریخ و فرهنگ ارامنه است. ازجمله این وسایل، صندلی منبت‌کاری مخمل‌پوش شده‌ای است که در ارمنستان در سال 1728 میلادی برای اسقف اعظم کلیسای بزرگ ارامنه صلیب مقدس در جزیره آختامار، واقع در دریاچه وان ساخته شد و در اتفاقات سال‌های 1895 میلادی، همراه عصای اسقف اعظم و ناقوس سوراخ‌سوراخ کلیسای بزرگ ارامنه صلیب مقدس به خلیفه‌گری تبریز انتقال یافت. عصا در سال 1825 میلادی و ناقوس در سال 1831 میلادی ساخته‌شده است. در دوران وقوع این حوادث تاج‌ها، نشان‌ها و صلیب‌های مختلفی به تبریز منتقل شد. شمعدان‌های بزرگ کلیساهای استپانوس مقدس و قره کلیسا، زنگ بزرگ و در خاتم این کلیسا نیز به تبریز انتقال یافت.
این کلیسا در تاریخ 7 مهر 1381 به شماره 6176 در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/740100/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

برخی از بناهای تاریخی در گذشته چگونه به نظر می رسیدند

جدال اپل و اسپاتیفای بر سر قوانین اپ استور همچنان ادامه دارد

کوالکام از تراشه اسنپدراگون X پلاس رونمایی کرد؛ سلاح اقتصادی ویندوزی‌ها برای نبرد با مک‌بوک‌ها

ارتباط مغز و کامپیوتر؛ رقیب چینی تراشه نورالینک ایلان ماسک معرفی شد

گلکسی رینگ سامسونگ به هوش مصنوعی مجهز خواهد بود

سناتو آمریکایی خواستار جلوگیری از فروش تمام کالاها به هواوی شد

موجودات فضایی‌ بازی Exodus نژادهای متنوعی خواهند داشت

تلگرام با 15 قابلیت جدید نفس را در سینه واتساپ حبس کرد

اپل واچ سری X احتمالا از مادربرد با طراحی باریک‌تر استفاده خواهد کرد

مبارزه مرد آمریکایی با تمساح!

حمایت جالب فعالین رسانه‌ای دنیا از اعتراضات ضد صهیونیستی دانشجویان آمریکا

نماهنگ «فلسطین تنها نیست» با نوای مهدی سلحشور

اگر کسی به یاد گناهان گذشته اش افتاد بداند ذات اقدس الهی به یادش انداخته

تفال/ سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد

تقویم تاریخ/ بیانیه سازمان ملل علیه سلاح‏های شیمیایی عراق بر ضد ایران

دریاچه ای زیبا در نیوزلند

حکمت/ گناهِ ثروتمندی

محافظت دانشجویان هاروارد از دانشجویان مسلمان هنگام خواندن نماز

آیا جن‌ها هم زاد و ولد دارند؟

خانه مورد علاقه سرخپوشان/ عکس

فال روزانه جمعه 7 اردیبهشت 1403

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

این کار را با مدیرتان نکنید!

هشدار بارسا به ژاوی؛ رفتارت را درست کن

توخل در فکر شانس برتری بایرن مقابل رئال به روایت انیمیشن

فوتبالیست‌هایی که قوانین را مجاب به تغییر کردند!

تمرینات انفرادی پادشاه روی تشک

گل برتر هفته 30 لیگ برتر پرتغال

منافی: انتخاب سرمربی پرسپولیس باید به پایان فصل موکول شود

جعفری: استقلال لحظه آخر شانس آورد

واکنش رئیس لالیگا به ماندن ژاوی

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

موسیالا: اگر به من بود می‌گفتم امباپه به بایرن بیاید

تپانچه بادی ایران نایب قهرمان شد

سبکی خاص از لباس پوشیدن که دوباره مد شده است

اصولی ترین نکات در نگهداری از کیف‌های چرمی گران قیمت

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

اشتباهات کوچک اکثر ما زنان در آشپزخانه

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس