آریا جوان

آخرين مطالب

شمارش معکوس برای نوبل ادبیات اندیشه

شمارش معکوس برای نوبل ادبیات
  بزرگنمايي:

آریا جوان - هرساله در ماه اکتبر کمیته سوئدی نوبل برندگان شاخه‌های ادبیات و علمی را مشخص می‌کند. همچون بسیاری از رویدادهای جهان، جوایز نوبل نیز تحت تاثیر همه‌گیری کرونا با شرایط مختلفی برگزار خواهد شد. سال گذشته، مراسم دیجیتالی جایگزین مراسم اهدای جایزه به برندگان شد و حتی مراسم «اسلو» برای جایزه صلح نوبل نیز کوچک‌تر از سال‌های دیگر و با حضور افراد کمتری برگزار شد.
مراسم‌های امسال هم ترکیبی از رویدادهای حضوری و دیجیتالی خواهد بود. طبق اعلام بنیاد نوبل نیز برگزیدگان جایزه‌های خود را در ماه دسامبر در کشورهای خودشان دریافت خواهند کرد.
امسال بنابر اعلام وب‌سایت رسمی «نوبل» برنده جایزه نوبل ادبیات در روز پنجشنبه، هفتم اکتبر مشخص خواهد شد. 
سال گذشته، «لوییز گلیک» شاعر آمریکایی برای «صدای شاعرانه متمایزی که با زیبایی ساده تجربه‌های شخصی را جهانی کرده است» به عنوان برنده نوبل ادبیات 2020 معرفی شد. این شاعر در پنج دهه دوران فعالیتش به عنوان شاعر، علاوه بر کسب عنوان برنده نوبل ادبیات، بیش از 10 جلد کتاب شعر منتشر کرده و کسب بسیاری از جایزه‌های ادبی معتبر همچون جایزه کتاب ملی آمریکا، جایزه پولیتزر، جایزه انجمن منتقدان کتاب ملی آمریکا و مدال ملی علوم انسانی را در کارنامه ادبی خود به ثبت رسانده است.

آریا جوان

«لوییز گلیک»
«لوییز گلیک» شانزدهمین زن برنده نوبل ادبیات است و چهارمین زنی است که در سال‌های اخیر پس از «آلیس مونرو» در سال 2013، «سوتلانا الکسی‌یویچ» در سال 2015 و «اولگا توکارچوک» در سال 2018 به عنوان برنده نوبل ادبیات معرفی شد. «اولگا توکارچوک» در سال 2018 همزمان با «پیتر هاندکه» برنده نوبل ادبیات 2019، برای «یک تخیل روایی که با اشتیاق دایرهالمعارف‌گونه نمایان‌گر عبور از مرزها به عنوان شکلی از زندگی است» برگزیده نوبل ادبیات 2018 شد. در سال 2018 اعلام برنده نوبل ادبیات به دنبال حاشیه‌های به‌وجودآمده درباره همسر یکی از اعضای آکادمی لغو شد و در نتیجه دو نویسنده در سال 2019 همزمان معرفی شدند.
جایزه نوبل ادبیات از سال 1901 تاکنون 113 بار اهدا شده است. این جایزه هفت دوره در سال‌های 1914، 1918، 1935، 1940، 1941، 1942 و 1943 اهدا نشد. اهدای مشترک جایزه نوبل در یک سال در شاخه‌های دیگر نوبل معمول‌تر است با این حال نوبل ادبیات تاکنون چهار دوره مشترکا به دو نفر اهدا شده است : در سال 1904 به طور مشترک به «فردریک میسترال» و «خوزه اچه‌خارای» اهدا شد. در سال 1917 نیز «کارل آدولف گیلروپ» به همراه «هنریک پونتوپیدان» به عنوان برنده برگزیده شد. در سال 1966، «شموئل یوسف آگنون» و «نلی زاکس» برنده این جایزه شدند. «ایویند جانسون» و «هاری مارتینسون» نیز برگزیدگان سال 1974 بودند.

آریا جوان


ولی چرا به ندرت دو نفر مشترکا برنده نوبل ادبیات می‌شوند؟ شاید به دلیل ماهیت ادبیات باشد که به وفور شاهد این اتفاق نیستیم. جوایز نوبل علمی اغلب به طور مشترک اهدا می‌شوند چراکه اغلب دستاوردها به طور مشترک حاصل می‌شوند یا این‌که دستاوردهای دو نفر بسیار نزدیک به یکدیگر هستند.
در مجموع شمار برندگان نوبل ادبیات از سال 1901 تا 2020 به 117 نفر می‌رسد. همچنان این «رودیارد کیپلینگ» نویسنده «کتاب جنگل» است که با دریافت این جایزه در 41 سالگی به عنوان جوان‌ترین برنده نوبل ادبیات شناخته می‌شود. زمانی که این جایزه در سال 2007 به «دوریس لسینگ» نویسنده انگلیسی که در آن زمان 88 ساله بود اهدا شد این نویسنده به سالمندترین برنده نوبل ادبیات تبدیل شد.
با این حال در این بین نویسندگانی بودند که از پذیرش نوبل ادبیات امتناع کردند. «بوریس پاسترناک» در سال 1958 در ابتدا جایزه نوبل ادبیات را پذیرفت اما بعد تحت فشار حکومت از دریافت این جایزه امتناع کرد. در سال 1964 نیز «ژان پل سارتر» که هیچ جایزه رسمی را دریافت نمی‌کرد، نوبل ادبیات را نپذیرفت.
اهدای جایزه نوبل ادبیات در دوره‌های مختلف با حاشیه‌ها و شگفتی‌هایی هم همراه بوده است. برای مثال اهدای جایزه نوبل به «پیتر هاندکه» نویسنده اتریشی در سال 2019 با انتقادات بسیاری از افراد روبه‌رو شد که او را به دلیل حمایت‌های پیشین از «اسلوبودان میلوشویچ»، رئیس‌جمهور سابق صربستان و ابراز همدردی با صرب‌ها در جنگ یوگسلاوی در دهه 90 میلادی، شایسته دریافت مهم‌ترین جایزه ادبی جهان نمی‌دانستند. همچنین از برندگان غیرقابل پیش‌بینی این جایزه به «وینستون چرچیل» نخست‌وزیر سابق بریتانیا می‌توان اشاره کرد. این جایزه در سال 1953 به «چرچیل» اهدا شد.
آکادمی نوبل هرگز پیش از اعلام برنده اصلی، فهرستی از نامزدها را اعلام نمی‌کند، با این حال هرساله گمانه‌زنی‌هایی در رسانه‌ها و از سوی منتقدان ادبی درباره شانس‌های دریافت این جایزه صورت می‌گیرد.
امسال به گزارش گاردین، «انی ارنو» نویسنده مشهور فرانسوی گزینه محبوب در سایت‌های خارجی شرط‌بندی برای دریافت نوبل ادبیات است.

آریا جوان

«انی ارنو»
«ارنو» که با وجود انتشار آثاری درباره زندگی روزمره در فرانسه در زمره برترین نویسندگان زنده این کشور قرار گرفته در یکی از وب‌سایت‌های شرط‌بندی به محبوب‌ترین گزینه برای دریافت معتبرترین جایزه ادبی جهان تبدیل شده است.
«ارنو» در سال 2019 در گفت‌وگو با «گاردین» بیان کرده بود «این وظیفه یک رمان‌نویس است که حقیقت را بگوید» و حالا در رتبه بالاتری از «آن کارسون» شاعر کانادایی، «هاروکی موراکامی» نویسنده پرفروش ژاپنی، «لیودمیلا اولیتسکایا» رمان‌نویس روس و «مارگارت اتوود» نویسنده کانادایی برای دریافت جایزه 10 میلیون کرونی در یکی از سایت‌های شرط‌بندی قرار دارد.
«پاتریک مودیانو» آخرین نویسنده فرانسوی بود که در سال 2014 موفق به کسب نوبل ادبیات شد. در مجموع تاکنون 15 نویسنده فرانسوی و 16 زن جایزه نوبل ادبیات را کسب کرده‌اند. همچنین تعداد معدودی نویسنده از کشورهای آفریقایی موفق به کسب این جایزه شده‌اند؛ از جمله «وله سوینکا»، «نجیب محفوظ»، «نادین گوردیمر» و «جان ماکسول کوئتسی».
«الن ماتسون»، یکی از اعضای آکادمی نوبل در مصاحبه‌ای که در وب‌سایت نوبل منتشر شده، اعلام کرده تنها چیزی که برای اعضای آکادمی اهمیت دارد ارزش ادبی است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/734412/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واتس‌اپ به ارسال پیام به شماره‌های ذخیره نشده و ورود با فیس‌آی‌دی مجهز می‌شود

حرکت جنون‌آمیز مرد جوان وسط خیابان؛ نشستن روی سقف خودرو!

تعادل موقع موتور سواری یعنی این!

طلوع زیبا و بارانی همراه با صدای نقاره‌ها در حرم مطهر رضوی

سرگشتگی و یاس یک فضانورد

پوستر جدید فیلم سینمایی سال گربه منتش شد

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

صالح: دیدار با قرقیزستان بهترین بازی تیم ملی فوتسال بود

سپاهان نمی‌تواند استقلال ملاثانی را دست‌کم بگیرد!

تیم دانشجویان ایران در راه مسابقات جهانی

جبران فرصت‌های سوخته در رفسنجان

بازداشت یک نوجوان به ظن تدارک حمله تروریستی در المپیک

حذف تیم‌های ریکرو مردان و زنان ایران در کاپ جهانی شانگهای

ناراحتی سپاهانی‌ها از موضع‌گیری جدید در آنتن

نیمه‌نهایی با ازبکستان: همه چیز به نفع ایران

از قدرت و جذابیت لیگ ایتالیا غافلگیر شدم!

گفتگوی آخرین خبر با بانوی ورزش ایران

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

گلکسی زد فلیپ 5 از یک قابلیت هوش مصنوعی One UI 6.1 محروم است

در صورت بلعیدن اجسام خارجی توسط کودکان چه واکنشی باید داشته باشید؟

4 گوشه دنیا/ جزیره‌ای که مرگ در آن فراموش می‌شود!

«اسماعیل» دوست نداره من کار کنم

شش سریال پربیننده صداوسیما که درس عبرت مردم شدند

العین، نیمار را از یک دستاورد تاریخی محروم کرد

بازگشت ستاره جوان سپاهان

پرسپولیس بعد از چهار فصل با مربی خارجی در حذفی!

جلسه حساس لیگ برتری‌ها برای قانون سقف هزینه

آغاز اردو از هجدهم

عادت‌های سبز برای داشتن زمین پاک

گفتگوی بانوی ورزش ایران با آخرین خبر

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

اصولگرایانِ منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده‌اند؟

روسیه: توافقنامه‌های امنیتی با ایران و 3 کشور دیگر در سال جاری اجرایی می‌شوند

اینترنت برای کنکور امسال قطع نمی‌شود؟

تفال/ مرا عهدیست با جانان که تا جان در بدن دارم

تقویم تاریخ/ گشایش نخستین ایستگاه فرستنده رادیویی و تلگراف بی‏سیم ایران

گرگ های زیادی اطراف همسرتون هستند

استوری جذاب الناز حبیبی با تم مشکی

درویش مدیرعامل پرسپولیس پس از خصوصی‌سازی

ممنون به خاطر همه چیز؛ خداحافظ برای همیشه!

درخشان: پرسپولیس شرایط خوبی برای پیروزی برابر آلومینیوم دارد

آشوبی: پرسپولیس در این بازی فرصت اشتباه ندارد

طلسم 2765 روزه پرسپولیس علیه صعود آلومینیوم!

همنام مدیر جدید پرسپولیس روی نیمکت و سکو!

صحبت‌های جالب مجید جلالی درباره برنامه 12 ساله