آریا جوان - خراسان / عزاداری و گریه والدین در مجالس روضه با حضور کودکان، نیازمند ظرافت و توجه به تأثیرات عاطفی این رفتار بر آنهاست؛ چون میتواند بر درک بچهها از سوگواری و مفاهیم مذهبی تاثیرگذار باشد
یکی از رایجترین دغدغههای والدین در این شب و روزها که در گوشه گوشه شهر مراسم روضه و عزاداری برپاست، این است که آیا عزاداری و گریه در مقابل کودک، ملاحظاتی دارد یا نه؟ بهطور کلی، نشان دادن احساسات و گریه در مراسم عزاداری برای والدین در حضور کودکان، نیازمند ظرافت و توجه به تأثیرات عاطفی آن بر آنهاست. کودکان از رفتار بزرگسالان الگو میگیرند و نحوه بروز احساسات شما میتواند بر درک آنها از سوگواری، مرگ و مفاهیم مذهبی تأثیر بگذارد. در ادامه چند راهکار متعادل و مسئولیتپذیرانه برای ابراز احساسات در چنین موقعیتهایی ارائه میشود.
1آگاهیبخشی کنید| شما باید اجازه دهید کودکان ببینند که گریه یا اندوه طبیعی است. گفتن جملاتی مانند: «مامان/بابا الان کمی ناراحته، چون داره یاد مظلومیت یک انسان بزرگ و فداکار میافته اما این گریه موقته» به کودک کمک میکند احساسات شما را بدون ترس درک کند.
2 از هیجانات شدید بپرهیزید| فریاد زدن با صدای بسیار بلند، یا رفتارهای تهاجمی(مثل زدن خود) باعث میشود که کودک بترسد و خاطره بدی از چنین مراسمهایی در ذهنش شکل بگیرد.
3 مراقب واکنشهای کودک باشید| اگر کودک ترسید یا از شما در روضه پرسید که «چرا گریه میکنی؟»، به او پاسخ دهید که گاهی بزرگترها هم گریه میکنند و من دارم گریه میکنم چون دلم برای امام حسین(ع) و مظلومیت او میسوزد اما این گریه به ما یاد میدهد که مهربان و قوی باشیم پس نگران نباش، من خوبم. همچنین اگر کودک نگران شد، او را در آغوش بگیرید و به او آرامش دهید.
بازار ![]()
4کودک را مجبور به عزاداری نکنید| اگر کودک شما در مراسم روضه و عزاداری نسبت به صحبتهای مداح یا در بخش سینهزنی، بیتفاوت بود، نباید او را مجبور به همدردی کنید؛ حتی بد نیست برای راحتی خودتان و فرزندتان مراسم هایی را که برنامه ویژه ای برای کودکان در قسمت دیگری دارند انتخاب کنید.
5 در روضههای نامناسب برای کودکان شرکت نکنید| شرکت ندادن کودکان در مراسمهای عزاداری سنگین و طولانی مدت مانند برخی نمایشهای شدید عاشورایی یا مراسمهایی با صدای بسیار بلند و جاهای بسیار تاریک، یکی از مواردی است که باید والدین مدنظر قرار دهند.
6 بعد از روضه، آرامش خود را نشان دهید| پس از گریه و سینهزنی در مراسم روضه، آرامش خود را به کودک نشان دهید. مثلاً بعد از عزاداری به او بگویید: «حالا که با هم گریه کردیم و یاد امام حسین(ع) افتادیم، بیا یه کار خوب بکنیم مثل کمک به دیگران. به طور کلی، مشارکت دادن کودک در عزاداری به شکل سازنده مهم است. از آنها بخواهید در کارهای کوچک شرکت کنند مانند روشن کردن شمع، کمک در پخش نذری، یا نقاشی کردن درباره موضوع مراسم. در پایان مراسم هم از کودک خود سپاسگزاری کنید و بگویید: «ممنونم که امروز کنار من بودی، این باعث شد دلگرم بشم».
توصیه پایانی به والدین
در پایان مراسم از کودکان بازخورد بگیرید تا اگر تصور اشتباهی در ذهنشان شکل گرفته، اصلاح کنید مثل برداشت نادرست از صحبتهای سخنران یا مداح. اگر کودک پس از مراسم علایم اضطراب نشان داد، با آرامش برایش توضیح دهید و در صورت نیاز از مشاور کودک کمک بگیرید.
نویسنده: صدیقه معدنی | کارشناسارشد روانشناسی و دارای مدرک مشاوره با رویکرد دینی