آریا جوان

آخرين مطالب

9 قانونی که مستاجران از آن بی‌خبرند دختران

9 قانونی که مستاجران از آن بی‌خبرند
  بزرگنمايي:

آریا جوان - فرهیختگان / هر سال با شروع فصل جابه‌جایی، اضطراب تمدید قرارداد یا یافتن خانه‌ای جدید برای بسیاری از مستاجران آغاز می‌شود. در چنین شرایطی، این پرسش مطرح می‌شود که واقعا قانون در این میان از چه کسی حمایت می‌کند؟ مستاجر یا مالک؟
پاسخ این پرسش شاید در اظهارات اخیر داوود بیگی‌نژاد، نایب‌رئیس اول اتحادیه املاک تهران روشن شود. او به تازگی در یک برنامه تلویزیونی گفت: اگر مالکان بیش از نرخ مصوب اجاره دریافت کنند، مستاجران تا 5 سال فرصت دارند شکایت کرده و مبالغ اضافه پرداختی را به‌همراه جریمه از مالک پس بگیرند.» این جمله ساده شاید برای بسیاری غافلگیرکننده باشد؛ چون نشان می‌دهد قانون در مواردی پشت مستاجر ایستاده، به‌شرط آنکه از حقوقش خبر داشته باشد.
در ادامه، فهرستی از قوانین کمترشنیده ‌شده‌ مربوط به مالک و مستاجر را مرور می‌کنیم؛ قوانینی که دانستن آنها می‌تواند معادلات بازار اجاره را برای مستاجران تغییر دهد:
1. جریمه برای موجر درصورت اخذ اجاره‌ بیش از نرخ مصوب
اگر مالکی اجاره‌ای بیش از نرخ مصوب شورای عالی مسکن دریافت کند، مستاجر حق دارد تا پنج سال بعد شکایت کند و اضافه‌پرداختی‌ها را همراه با جریمه از موجر بگیرد.
2. اجبار ثبت قرارداد در سامانه‌های رسمی
ثبت قرارداد اجاره باید از طریق سامانه‌های «خودنویس» یا «کاتب» انجام شود. قراردادهای غیررسمی یا دستی، اگرچه ممکن است معتبر تلقی شوند، اما برای ثبت رسمی مزایای قانونی ندارند.
اگرچه قرارداد رسمی اعتبار بیشتری دارد، اما اجاره‌نامه‌های دستی همراه با رسید پرداخت اجاره یا شهادت شهود نیز در محاکم پذیرفته می‌شوند.
3. تخلیه بدون حکم قضایی ممنوع است
حتی پس از پایان قرارداد، مالک حق ندارد مستاجر را بدون حکم قضایی مجبور به تخلیه کند. این کار تجاوز به حریم خصوصی و جرم تلقی می‌شود.
4. تأخیر در بازگرداندن ودیعه، تخلف محسوب می‌شود
مالک موظف است در زمان مقرر، مبلغ رهن را پس از تخلیه ملک برگرداند. در صورت تاخیر، مستاجر می‌تواند درخواست خسارت کند.
5. سقف افزایش اجاره در تمدید قرارداد مشخص است
در شهرهای مختلف، درصد افزایش اجاره در تمدید قرارداد توسط دولت مشخص می‌شود. مثلا در تهران، سقف افزایش 25 درصد است. اجاره‌ی بالاتر از این سقف قابل پیگیری قانونی است.
6. فروش ملک باعث فسخ قرارداد اجاره نمی‌شود
اگر در طول مدت قرارداد، ملک فروخته شود، مالک جدید موظف است تا پایان قرارداد به تعهدات قبلی پایبند باشد.
7. هزینه تعمیرات اساسی با مالک است، نه مستأجر
تعمیرات زیربنایی مثل تاسیسات، لوله‌کشی، برق‌کشی و ایزوگام برعهده مالک است. اگر مستاجر مجبور به پرداخت شود، می‌تواند هزینه را مطالبه کند.
8. مالک بدون اجازه حق ورود به ملک را ندارد
ورود به ملک اجاره‌داده‌شده بدون اطلاع یا رضایت مستاجر، تجاوز به حریم خصوصی است و امکان پیگیری قضایی دارد.
9. تلف شدن واحد اجاره‌ای
اگر به عنوان مستاجر محلی را اجاره کرده‌اید چه به عنوان سکونت یا چه به عنوان مغازه، طبق ماده 483 قانون مدنی اگر در مدت اجاره در اثر حادثه‌ای مثل زلزله، آن عین اجاره شده خراب شود یا تلف شود، اجاره از زمانی که آن حادثه رخ داده است منحل می‌شود و دیگر مستاجر تکلیفی به دادن اجاره بها ندارد و می‌تواند پول ودیعه‌ای را که داده نیز پس بگیرد و در جایی دیگر واحدی را اجاره کند.
اجاره ملک از آن دست معاملاتی است که در آن نیاز به تعامل مالک و مستاجر است اما هنگامی که این تعامل به هر دلیلی از بین می‌رود فرض مسئله این است که مالک دست برتر دارد. درحالی که آگاهی از قوانین فوق می‌تواند مانع ضایع شدن حق مستاجر شود.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1488119/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

کوبارسی: با این نتیجه باید از خودمان انتقاد کنیم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

زومر، متشکریم که آن توپ را گل کردی!‏

مصدوم کلیدی استقلال آماده بازی آلومینوم

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

اسکوچیچ جانشین شجاع را انتخاب کرد!

واکنش رونالدو به حذف النصر؛دنیا ادامه دارد!

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

چه می‌کنه لامین یامال؛ بارسلونا 3-3 اینتر

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

جواد خیابانی گزارشگر بازی استقلال - جوبیلو ایواتای ژاپن در فینال جام باشگاههای آسیا

مهدی طارمی با مچ‌بند مشکی به یاد مردم بندرعباس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

تماشای تلویزیون بدون نیاز به اینترنت و وای‌فای؛ مالک نوکیا گوشی متفاوتی می‌سازد

برگی از تاریخ/ سفر به تاریخ؛ مادر ناصرالدین شاه در کنار «غلام آفریقایی‌اش، سلیم خان»

تیغ تا حالا سُریده روی پوستت؟!

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

تغییرات ساختار خانواده‌ها و افزایش سن ازدواج

گام بلند سامسونگ برای ایجاد انقلاب در گوشی های آینده

رده بندی بهترین دوربین گوشی جهان در ماه آوریل؛ خبری از سامسونگ نیست

گوناگون/ آخرین نگهبانان جنگل‌های آمازون

این مار افعی بومی شمال را دیدید فرار کنید

آبشار شوی در دزفول

معانی لوگو های ایرانی

نمایی از شهر لاداخ در هند

یک روستای تفریحی در جنوب غربی ترکیه

تعدادی مورچه در حال انجام عمل جراحی رو هم دیگه!

گوناگون/ حیوانات می‌توانند مانند انسان‌ها عاشق شوند؟

وقتی حلزون اسپایدرمن میشود

نمایی از ابهتِ دیدنی طاووس را ببینید

به یاد زنده یاد آتیلا پسیانی

9 فیلم پروانه نمایش گرفتند؛ از «سالن چهار» تا «آنتیک» و «آقای زالو»

من هر روز نقش زنی رو بازی می‌کنم که...

دیوید فینچر و خبر جذابی که دروغ نبود