آریا جوان

آخرين مطالب

چرا شاهد آفرینش اثر دیگری مانند «قصه‌های مجید» نیستیم؟ اجتماعی فرهنگی

چرا شاهد آفرینش اثر دیگری مانند «قصه‌های مجید» نیستیم؟
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / «رئیس‌جمهور آینده و همۀ مسئولان باید عنایت جدی به این مسئله کنند که همۀ ایران، تهران نیست. چرا ما شاهد آفرینش اثر دیگری مانند «قصه‌های مجید» نیستیم؟ رئیس‌جمهور آینده باید به مسئلۀ فیلم‌سازی در شهرستان‌ها توجه جدی کند.»
سیدمحمد طباطبایی، مدیر انجمن سینمای جوانان استان اصفهان، بر این مطالبۀ سینماگران از رئیس‌جمهور آیندۀ ایران این شهر تأکیدِ ویژه و دیدگاه‌های مختلف خود را در این حوزه تبیین کرد. به‌نظر او اگر سیاست‌گذاری‌های کلان در عرصۀ سینمایی دگرگون شود، تمام بخش‌ها به سمتی خواهند رفت که رنگین‌کمان فرهنگی سرزمین‌مان در آن بازتاب خواهد یافت. در چنین سینمایی فیلم‌سازان تهرانی و غیرپایتخت‌نشینان همگی به اهداف و آرمان‌های خود دست خواهند یافت. قوانین بودجه‌ها و جشنواره‌ها، سینماگران و مخاطبان سه محور اصلی است که طباطبایی با نظر به آن‌ها مطالبات خود را در حوزۀ سینمای بلند و داستانی مطرح کرد که در ادامه می‌خوانید.
مدیر انجمن سینمای جوانان اصفهان در گفت‌وگو با ایسنا و در تبیین مهم‌ترین مطالبۀ سینماگران غیرتهرانی از رئیس‌جمهور، بیان کرد: یکی از مشکلات جدی ما نه‌فقط در اصفهان، بلکه در همۀ شهرستان‌های ایران مسئلۀ مهاجرت فعالان و دوستداران هنر صنعت سینما از شهرهای بزرگ و کوچک به پایتخت کشورمان است. علت آن واضح است؛ تقریباً تمامی بودجه‌های سینمایی برای تولید فیلم در تهران هزینه می‌شود. در مقایسه با تهران باید بگویم بودجۀ سینمایی شهرستان‌ها صفر است. نه اینکه اصلاً نباشد، اما در برابر تهران آن‌قدر ناچیز است که باید بگویم هیچ است.
دربارۀ معضل یادشده دو نوع تفکر در سینمای ایران وجود دارد که این مدیر سینمایی چنین توصیفشان کرد: بر اساس یک نظرگاه، ما باید نگاهمان مانند هالیوود یا حتی بالیوود باشد و برای توسعۀ سینما تمرکز خود را روی یک شهر و حوزۀ سینمایی بگذاریم. یک قطب سینمایی مشخص برای خود تعریف کنیم و مثلاً تهران جایگاهی همانند هالیوود یا بالیوود داشته باشد و همۀ فعالیت‌های سینمایی در این شهر انجام شود. اکنون در سینمای ایران این نگاه غلبه دارد.
او افزود: طبق دیدگاه دوم، در هر شهر و دیاری جز پایتخت نیز علاقه‌مندان و فعالان سینما حق دارند که از فرصت فیلم‌سازی در منطقۀ خودشان بهره‌مند باشند. این افراد باید بتوانند در همان محدودۀ جغرافیایی زیستشان پیشرفت کنند و دیده شوند. این مسئله‌ای بسیار جدی است که باید مورد تأمل رئیس‌جمهور آیندۀ کشورمان قرار بگیرد.
مدیر انجمن سینمای جوانان استان اصفهان با تأکید بر اینکه به‌نظر من و بسیاری از تحلیلگران سینما، دیدگاه دوم به تفکر اول، به‌دلیل جلوگیری از مهاجرت بی‌رویۀ هنرمندان و تغییر نوع نگاه آنان ارجحیت دارد، گفت: علی‌رغم اینکه این مطالبه را به شیوه‌های مختلف به گوش مسئولان رسانده‌ایم، نتیجه‌ای که مدنظر است، هنوز محقق نشده.
او در ادامه تأکید کرد: البته در دولت رئیس‌جمهور شهید همین نگاه از سوی سازمان سینمایی ایجاد شد و بودجه‌ای را برای فیلم‌اولی‌ها در شهرستان‌ها اختصاص دادند. در قدم اول بسیار مثبت بود. اما متأسفانه می‌توان گفت بخشی از این سهمیه را هم در حال حاضر سینماگرانی استفاده می‌کنند که از شهرستان‌ها یا به تهران مهاجرت کرده‌اند یا با ساخت فیلم اولشان و مطرح‌شدن قصد مهاجرت دارند! تغییر در سیاست‌گذاری‌های کلان، راه عبور از این دشواری و مسئلۀ امروز سینمای ماست.
طباطبایی با اشاره به اینکه سینمای ما صداهای مختلف را کمتر بازتاب می‌دهد و بیشتر در انحصار تهرانی‌هاست بیان کرد: در دنیای سینما، آن رنگین‌کمان فرهنگی که از شمال تا جنوب و از غرب تا شرق ایرانمان گسترده است، کمتر دیده می‌شود. اکنون فیلم‌ها با تمرکز بر حوادثی که در تهران اتفاق می‌افتد، در سه جبهۀ عمده و متفاوت ساخته می‌شوند؛ یکی فیلم‌های دفاع مقدس و ارزشی است که بیشتر از سوی سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی با بودجه‌های دولتی تولید می‌شوند.
دو دسته فیلم دیگر را این مسئول سینمایی در اصفهان چنین توصیف کرد: دیگری فیلم‌های آپارتمانی است که حتی می‌شود گفت به‌بهانۀ ژانر اجتماعی اغلب پر از حوادث تلخ و سیاه و ناامیدکننده هستند. یک سینمای گیشه هم می‌توان تعریف کرد که آن هم با وام‌گرفتن از فیلم‌فارسی‌های قدیم است. این دسته بیشتر به دنبال فتح گیشه و افزایش رکورد فروش به هر قیمت و با هر محتوایی است. در حال حاضر، این کلیت بدنۀ سینمای ماست، در صورتی ‌که ما ظرفیت بزرگی داریم که همان مردم ایران‌اند. این را می‌توان در دل سینمای مستقل پروراند و به همۀ سینما منتقل کرد.
نادیده‌گرفتن سینمای شهرستان یعنی فراموشی فرهنگ‌ اقوام
در کنار توجه به سیاست‌ها، بودجه‌ها و قوانین حوزۀ سینمایی که نباید رئیس‌جمهور از آن‌ها غافل باشد، مسئلۀ خود سینماگران و فیلم‌سازان نیز بسیار جدی است که مدیر انجمن سینمای جوانان استان اصفهان درباره‌شان چنین تحلیل کرد: فعالان و سینماگران شاخه‌های مختلف، هم به حمایت نیاز دارند و هم باید از برخی ابعاد آن‌ها را نقد کرد.
او سپس در تبیین مشکلات سینماگران در شهرستان‌ها گفت: بچه‌های شهرستانی برای ساخت فیلمی که در دنیای سینمای داستانی و بلند جایگاه ویژه یابد، امید چندانی ندارند. این مسئله نیز سرمنشائی ندارد جز همان سیاست‌گذاری‌های نادرست 40ساله که در دولت آیت‌اللّه رئیسی به‌درستی زمزمۀ تغییرش ایجاد شد اما متأسفانه به این دولت وصال نداد.
طباطبایی یادآور شد: رئیس‌جمهوری که روی کار می‌آید، خوب است که در ادامۀ تلاش‌های دولت فعلی، بچه‌های شهرستان را دریابد و بداند با چه مشکلات بزرگ و کوچکی روبه‌رو هستند. اکنون، تجهیزات و ابزارهای به‌روز و عوامل سینمایی حرفه‌ای و استادان این عرصه همه در تهران‌اند.
به‌چشم‌نیامدن سینماگران شهرستان‌ها معضلی جدی است که طباطبایی آن را در ادامه چنین توصیف کرد: نادیده‌گرفتن سینماگران شهرستان‌ یعنی ندیدن اقوام متعدد ایرانی، لهجه‌ها و گویش‌ها، آداب و رسوم و فرهنگ‌های اصیل مردم ما در نقاط مختلف، لباس‌های متنوع و رنگ‌به‌رنگی که ممکن است از یادها و نظرها بروند، خرده‌فرهنگ‌ها و سننی که اگر امروز حفظشان نکنیم، شاید فقط نام و نشانی از آن‌ها در کتاب‌ها بماند و فردا جز افسوس و حسرت برای آیندگان ما نخواهد ماند.
او با نگاهی کلی‌تر به سبک زندگی پرداخت و گفت: رئیس‌جمهور آینده و همۀ مسئولان باید بدانند و البته خودشان هم می‌دانند، اما باید عنایت جدی به این مسئله کنند که همۀ ایران، تهران و لهجۀ تهرانی و در نگاهی کلی سبک زندگی تهرانی‌ها نیست. در همین اصفهان، ما چرا شاهد آفرینش اثر دیگری مانند «قصه‌های مجید» نیستیم؟ رئیس‌جمهور آینده باید به مسئلۀ فیلم‌سازی در شهرستان‌ها توجه جدی کند.
طباطبایی تأکید کرد: ما می‌توانیم فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌های خود را حفظ کنیم و به دنیای مدرن سینما هم راه بدهیم. کشورهایی مثل کشورهای حاشیۀ خلیج‌فارس، ژاپن، کره جنوبی، هند و خیلی از نقاط دیگر، هم به حفظ جنبه‌های مختلف فرهنگی خود بسیار اهمیت می‌دهند و هم در مسیر مدرن‌سازی به‌طور جدی گام بر می‌دارند. باید این یکدستی به‌وجودآمده در سینما را متوقف کرد.
این مطالبه‌گر حوزۀ سینما افزود: در سیاست‌ِ جایزه‌دادن باید تجدیدنظر کرد. وقتی به گروه خاصی از فیلم‌ها توجه می‌شود و جایزه می‌گیرند، معلوم است که فیلم‌ساز شهرستانی برای دیده‌شدن در مسیری خلاف فرهنگ دیار خود خود حرکت می‌کند و به فیلم‌سازی مدنظر داوران جشنواره‌ها دست می‌زند.
سینماگران، خاصه آنان که درجه‌های حرفه‌ای و سوپراستاری قلمرو فیلم را در دست دارند، از جنبه‌ای دیگر نیز مورد عنایت این مسئول قرار گرفتند که درباره‌شان چنین توضیح داد: رئیس‌جمهور و تیمی که فردا مدیریت کشور را به عهده می‌گیرند، باید از وضعیت سینمای ما و چالش‌های حال حاضرش به‌خوبی آگاه باشند. یکی از مسائل سینمای ما کم‌توجهی به «فرهنگ احترام به عقاید مختلف» از جانب مدعیان فرهنگ‌سازی است.
فرهنگی‌شدن سینما مهم‌تر از سیاسی‌شدن آن است
در نقد رفتار گروه اخیر، طباطبایی چنین شرح داد: گروهی در سینمای ما فعال‌اند که فقط ادعای بافرهنگ‌بودن را دارند. سینما، جایی است که باید بسیاری از هنرمندان در مقام انسان‌هایی با فرهنگ اصیل به تعامل بپردازد و باید به اندیشه‌های گوناگون احترام بگذارند، متأسفانه شاهد حضور افراد دیگری هستیم. از برخی سینماگران رفتارهایی می‌بینیم که انتظارش را نداریم! رفتارشان با نوع نگاهی که مدعی آن هستند، غالباً در تضاد است.
او ادامه داد: در سینمای کشورمان یک نگاه اوپزیسیون‌محور وجود دارد. این نگاه، در پیامد مسائل سیاسی ایران در سال‌های اخیر، بر هیمنۀ سینمای ما چنبره زده است. این نگرش به‌گونه‌ای است که اگر فیلم‌سازی در اثر خود راوی عصیان یا گوشه و کنایه به دولت و سیاست نباشد، یعنی سینماگر خوبی نیست و از نظر آنان این شخص سزاوار تقبیح است!
مدیر انجمن سینمایی جوانان استان اصفهان سپس در ادامۀ بحثِ اختلافات شرح داد: اکنون، یک سینماگر اگر جایی بگوید «من کشورم ایران را دوست دارم» یا در حمایت از «فلسطین» پیامی بدهد، گروهی از افراد جامعۀ هنری، او را سرزنش می‌کنند! غوغایی به پا می‌کنند که چرا این حرف‌ها را زدید و نه حرف مدنظر ما را! آن هم از طرف کسانی که داعیۀ آزادی بیان دارند.
او گفت: ما نباید سینمای دوقطبی داشته باشیم که افراد رودرروی هم بایستند و به هر طریقی همدیگر را تخریب کنند. سیاست‌گذاری‌ها در هر عرصه‌ای می‌تواند، اثر بگذارد. امیدوارم از این مشکلات عبور کنیم. ما برای رشد و توسعۀ سینما بیش از «سیاسی‌شدن» آن به «فرهنگی‌شدن» این عرصه نیاز داریم.
طباطبایی با تأمل در ذائقه و علایق مخاطبان یادآور شد: گروه وسیعی از مردم ما به سینما می‌روند تا ساعاتی را لذت ببرند و تفریح کنند؛ بخندند یا اشک بریزند. یک جنبۀ سینما سرگرمی است که نباید دست‌کم گرفته شود. از این میان، مردم ما فیلم‌های طنز را خیلی دوست دارند. اما بدون اغراق و در نگاهی کلی باید بگویم که بسیاری از فیلم‌های کمدی و طنز ما سخیف و سطحی هستند. بدون هیچ شاخصۀ درخور اعتنای فرهنگی ساخته می‌شوند و حتی شاید ضدفرهنگی باشند!
او یکی از نمونه‌های طنز تاریخ سینما را مثال زد و افزود: مثلاً فیلمی همچون «لیلی با من است» نمونۀ یک فیلم سینمایی طنز و در عین حال به‌ دوراز سطحی‌نگری و لودگی است. بنابراین، می‌توان به طنزپردازی‌های قوی و سرشته با پیام‌ها و شاخصه‌های مهم فرهنگی و اخلاقی فیلمی درخور اعتنا تولید کنیم که اکنون کمتر دیده می‌شود.
مفرح‌بودن یک فیلم و قوی‌بودن لایه‌های فکری و فرهنگی آن دو مقولۀ متضاد و متقابل هم نیستند. فیلم می‌تواند سرگرم‌کننده باشد و هم‌زمان از نظرگاه فرهنگی نیز ارزشمند به حساب آید و آموزه‌های دینی و اندیشه‌های زیبای انسان‌دوستانه را ارائه کند. باید وضعیت سینما به سمتی برود که از این فیلم‌های سطحی‌نگر و بی‌مایه تهی شود و جایشان را آثاری با طنزپردازی‌های هوشمندانه و متفکرانه بگیرند.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1331764/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایش ترس در تریلر زمان عرضه Sylvio: Black Waters

ژسوس اجازه جدایی ستاره برزیلی را صادر کرد

در هندبال یک جای کار می‌لنگد

قدم نهایی رئال برای خرید والورده جدید

تحلیل مهاجرانی از دولت سایه سعید جلیلی

مناف هاشمی: برنامه افتتاحیه المپیک جدید بود

پاریس میزبان المپیک را بیشتر بشناسید

لحظه روشن شدن مشعل المپیک پاریس

پرچم المپیک 2024 با مراسمی خاص برافراشته شد

10 گل برتر و دیدنی مسی در تمرینات

حواشی بازی ایرالکو و فولاد از زبان مدیر تیم ایرالکو

مشعل المپیک 2024 پاریس روشن شد

واکنش احسان اصولی به حواشی بازی ایرالکو و فولاد

حمل مشعل المپیک توسط زیدان و نادال

استقلال در آستانه ترکاندن بمب بزرگ تابستانی

کاروان رژیم صهیونیستی در افتتاحیه المپیک «هو» شد

نورپردازی خارق‌العاده برج ایفل در مراسم افتتاحیه

پورسلمان: امیدوارم فردا اولین مدال تاریخ شمشیربازى را کسب کنیم

جزئیات مسیر مراسم افتتاحیه المپیک 2024

جباری: من اگر جای بیرانوند بودم پرسپولیس را به خاطر پول بیشتر ترک نمی‌کردم

بریتانیا غذاهای دهکده المپیک را تحریم کرد

برنامه رقابت نمایندگان ایران در اولین روز

حمایت قاطع اسپانیا از پدیده بارسا

شکست سنگین یوونتوس؛ شوک بزرگ کلوزه به تیاگو

مورد استثنایی چلسی؛ تیمی با 42 بازیکن!

جانشین کروس از فردا استارت می‌زند

اتفاق تاریخی؛ آیفون در بازار موبایل چین به رتبه ششم سقوط کرد

سامسونگ و مک‌آفی برای محافظت از گوشی‌های گلکسی، همکاری‌شان را ادامه می‌دهند

ناکامی سون هیونگ مین در عبور از خط دفاعی 100 نفره!

کاروان آمریکایی‌ها یک کشتی را قرق کردند!

میزبان با تمام ورزشکاران به استقبال افتتاحیه آمد

کناره‌گیری احتمالی نادال از تنیس انفرادی المپیک

واکنش هالند به ناکار شدن جک گریلیش در تمرینات منچسترسیتی!

نگاهی به 5 مشعل‌دار المپیک‌های گذشته

مدافع برزیلی به تیم یحیی اضافه شد

یوونتوس، بارسلونا را پول‌دار می‌کند

محمدی: تیراندازان ایران در المپیک باانگیزه هستند

دعوت از قهرمان لیگ برتر فوتبال ساحلی جهت حضور در تورنمنت روسیه

روایت "عصر ایران" در خصوص حاشیه‌های بازدید پزشکیان از خانه کشتی

کاهش ساعت کاری ادارات در کیش

قیمت و زمان عرضه شیائومی میکس فلیپ در اروپا اعلام شد

رفتار عجیب و جالب قو‌ نسبت به مردی که نجاتش داد!

حکایت جالب راننده ماشین سنگین‌ و پسرش که دچار اختلال اوتیسم است

شیک و جذاب مثل پردیس پورعابدینی و همسرش

مهدی الفتی، ستاره ژیمناستیک ایران در المپیک 2024

مقامات و مسئولان در افتتاحیه المپیک زیر بارش باران

هوادار با توپ پر وارد نقل و انتقالات شد

بخش جالب مراسم افتتاحیه المپیک با حضور مینیون‌ها

دردسرهاى باران پاریس براى ایرانى‌ها

روزی که مستربین در مراسم افتتاحیه المپیک 2012 لندن همه را غافلگیر کرد