آریا جوان

آخرين مطالب

کودکانی که بلاگر به دنیا می‌آیند! دختران

کودکانی که بلاگر به دنیا می‌آیند!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - ایسنا / تا اوایل دهه 90 که هنوز خبری از اینستاگرام و... نبود، تصاویر کودکانی که کار خاصی می‌کردند یا شیرین‌زبان بودند، به واسطه بلوتوث دست به دست می‌شد و با احتمال کمتری نسبت به آنچه که این روز‌ها شاهد آن هستیم وایرال می‌شد.
انتشار تصاویر کودکان در فضای مجازی طی سالیان گذشته با افزایش چشمگیری مواجه بوده است؛ والدینی که ترجیح می‌دهند به جای آن که آلبومی از عکس‌های کودکشان تهیه کنند، این تصاویر را در پلتفرم‌های مختلف منتشر کنند. روندی که به مرور برای برخی به محلی برای کسب درآمد تبدیل شد و حتی برخی را بر آن داشت تا اصلا برای این نوع کسب درآمد، فرزندآوری کنند!
«باربی» سبک زندگی می‌فروشد
تا اوایل دهه 90 که هنوز خبری از اینستاگرام و... نبود، تصاویر کودکانی که کار خاصی می‌کردند یا شیرین‌زبان بودند، به واسطه بلوتوث دست به دست می‌شد و با احتمال کمتری نسبت به آنچه که این روز‌ها شاهد آن هستیم وایرال می‌شد. در این شرایط نیز دو اتفاق محتمل بود؛ اول اینکه جذابیت ویدیو به حدی باشد که پای کودک را به پروژه‌های سینمایی و تلویزیونی باز کند و دوم اینکه مشابه گسترش ویدیو «شیب‌وبام» سبب ترکِ تحصیل کودک شود چرا که در گروه همسالان خود مورد تمسخر قرار می‌گرفت. هر چند این فرد هم پس از چند سال، به واسطه حضور در برنامه سال تحویل احسان علیخانی توانست قول یک نقش در سریال پایتخت 4 را از محسن تنابنده بگیرد و تا حدی معروف شود، اما آیا سال‌های از دست رفته عمر او در موضوع ترک تحصیل‌اش، صرفا با بازی در یک نقش کوتاه جبران شد؟
تقریبا از سال 1392 که استفاده از اینستاگرام قوت گرفت، این بستر برای افراد فراهم شد تا بدون اینکه لازم باشد هزینه خاصی کنند، از این تریبون استفاده کرده و معروف شوند. بعدتر که مشخص شد این روندِ کسب شهرت می‌تواند سبب درآمدزایی شود، اصطلاحا دست هم زیاد شد. برخی به واسطه ذوق و قریحه و کار جدیدی که انجام می‌دادند معروف شدند، ولی برخی دیگر که حتی چنین بضاعتی نداشتند، یک فرمول جدید برای معروف شدن پیدا کردند؛ کودک و شیرین‌کاری‌هایش!
درآمدزایی کودک‌بلاگر‌ها
والدینی که خود هنری برای جذب دنبال‌کننده نداشتند به کودکان متوسل شدند؛ روندی که شاید در ابتدا برای تنوع محتوای صفحه مجازی‌شان بود، اما رفته‌رفته و با استقبالِ دنبال‌کنندگان، دست به دست شدن کلیپ‌های کودک و رواج اصطلاحات او تبدیل به محتوای اصلی صفحه برای درآمدزایی شد و اصطلاح «کودکان کار مجازی» را شکل داد؛ کودکانی که شاید در نگاه اول این سوء استفاده ابزاری از آن‌ها چندان به چشم نیاید، اما باعث شکلگیری صفحاتی موسوم به «کودک بلاگرها» شد.
صفحات کودک بلاگر‌ها طیف گسترده‌­ای از انواع برند‌ها در پنج دسته محصولات آرایشی، مواد غذایی، لوازم منزل، لباس کودک و مزون­‌ها و آتلیه کودکان را تبلیغ می‌­کنند. مواردی که به جز دو مورد لباس و آتلیه کودکان، بی‌ارتباط به کودک بوده و او باید برای تولید محتوای مرتبط با موارد ذکر شده، تحت فشار خانواده یا تولیدکننده محتوا قرار گیرد.
اختلال در رشد کودک به بهانه پذیرش تبلیغات
در این شرایط کودک به فراخور برخی ویژگی‌های انتسابی مانند ظاهر، ارزش‌گذاری شده و با او مشابه کالا برخورد می‌شود. روندی که به مرور و با شکلگیری قوه تعقل در او می‌تواند آسیب‌های جدی روانی برایش به دنبال داشته باشد. از سوی دیگر این کالاانگاری در مواردی نیز باعث می‌شود تا برخی والدین برای نگه‌داشتن کودک در شرایط ایده‌آلِ پذیرش تبلیغات، با ورزش‌های سنگین و خوراندن هورمون‌هایی باعث ایجاد اختلال در رشد کودک شوند تا پیشنهاد‌های تبلیغاتی را از دست ندهند.
این برخورد غیرانسانی با کودک زمانی به اوج خود می‌رسد که او با ورود به دوره بلوغ، جذابیت‌های کودکانه‌اش را از دست داده و در یکی از مراحل مهم زندگی‌اش که گذار از کودکی به نوجوانی است علاوه‌بر اینکه باید با بحران هویتی دست و پنجه نرم کند، با پس زده شدن از سوی آژانس‌های تبلیغاتی و حتی کاربرانی که تا مدتی قبل تمام پست‌ها و استوری‌های او را با ذوق دنبال می‌کردند، مدام به این فکر کند که دیگر برای کسی ارزشی ندارد.
سوءاستفاده سایر افراد از تصاویر کودک
البته کاری که والدین با دو هدف کسب شهرت و درآمد با کودکان خود انجام می‌دهند، در عین حال می‌تواند باعث سوءاستفاده سایر افراد هم شود. در واقع با انتشار برخی تصاویر خاص (مانند تصاویر نیمه برهنه و ...) علاوه بر اینکه حریم خصوصی کودک نقض می‌شود، امکان به خطر انداختن امنیت کودکان به وجود می‌آید. با انتشار تصاویر کودکان در شبکه‌های اجتماعی، تمام کاربران به تصاویر کودک دسترسی پیدا می‌کنند و در میان این افراد ممکن است مبتلایان به برخی اختلالات روانی هم وجود داشته باشند که ترغیب به سوء استفاده از این تصاویر شوند. از سوی دیگر انتشار تصاویر کودک باعث فاش شدن مشخصاتش شده و او را در معرض خطر‌های دیگری مانند زورگیری، آدم‌ربایی و ... قرار می‌دهد.
در چنین شرایطی که رشد قارچ‌گونه صفحات تولید محتوا با هدف کسب درآمد از کودکان را شاهد هستیم، درعین حال برخی والدین هم ترغیب به انتشار تصاویر کودکان خود حتی در صفحات شخصی می‌شوند؛ الگویی از رفتار که به نظر می‌رسد ناشی از جوی برخواسته از صفحات پر مخاطب باشد،، اما آیا در چنین شرایطی پدر و مادر مجاز به انتشار تصاویر کودک هستند؟ آیا اینگونه حریم کودک نقض نمی‌شود؟
بلاگری حتی پیش از تولد!
علاوه‌بر اینکه هنوز بحث بر سر انتشار تصاویر کودک در صفحات والدین وجود دارد، پدر و مادر‌هایی هم هستند که احساس وظیفه می‌کنند تا حتی برای کودکانی که هنوز به دنیا نیامده‌اند صفحه مجازی بسازند! صفحاتی که با بارگزاری تصاویری از سونوگرافی جنین از همان نخستین دقایق حیات، حریم خصوصی کسی که حتی به دنیا نیامده‌است را زیر سوال می‌برند.
این درحالی است که طی سالیان گذشته فعالان حقوق کودک، فعالان رسانه‌ای و... سعی کردند با اطلاع‌رسانی درباره معایب انتشار تصاویر کودکان در فضای مجازی آگاهی افراد از این موضوع را افزایش دهند، اما همچنان کفه ترازوی جلب توجه، کسب درآمد یا کسب شهرت با تصاویر کودکان سنگین‌تر از اطلاع‌رسانی‌های صورت گرفته است.
با این وجود قانون‌گذار هم خط و مرز معینی برای برخی مصادیق نقض حریم خصوصی انتشار تصاویر کودکان مشخص نکرده است که بتوان از طریق قانون و برخورد قهری به فرهنگسازی گسترده‌تری رسید، اما درعین حال فعال شدن کمیته فضای مجازی در مرجع ملی حقوق کودک اتفاق مهمی است که می‌تواند موضوع بهره‌کشی از کودکان در فضای مجازی و خطرات احتمالی که می‌تواند گریبان‌گیر کودکان شود را مورد بررسی قرار دهد چراکه به گفته دبیر مرجع ملی حقوق کودک «تاکنون در خصوص والدینی که از کودکانشان در فضای مجازی بهره‌کشی می‌کنند تعقیب قضایی جدی صورت نگرفته و لازم است در این راستا جمع‌بندی در کارگروه فضای مجازی صورت گیرد.»
او همچنین تاکید می‌کند: «پیش‌نویسی هم برای این منظور به عنوان اصلاحیه و الحاقیه به قانون حمایت از کودکان در حال تدوین است.» خبری که با گذشت حدود یک سال از اعلام آن هنوز اطلاعات بیشتری درباره جزئیات بیشتر آن منتشر نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1323553/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تریلر جدید بازی !Thank Goodness You’re Here را ببینید

اقامه نماز عید قربان در حرم مطهر علوی(ع)

تونی برندگانش را شناخت/ «هری پاتر» بهترین بازیگر موزیکال شد!

توضیحاتی مهم درباره جزئیات اولین مناظره تلویزیونی نامزدها

بررسی کم‌وکیف مجریانی که تا به امروز مناظره‌ها را گرداندند

فهرست 14 نفره تیم ملی والیبال برای دیدار برابر آمریکا

پدیده لیگ برتر: فکر می‌کردم تا 28 سالگی سرباز نیستم

توضیحات دژاگه از شکل رشد بازیکنان پایه در آلمان

هلند اولین حریف دختران ایران در قهرمانی جهان

سرمربی اسبق استقلال مفسر یورو 2024 می‌شود

انگلیس دیشب با این بازیکن 10 نفره بود!

سرمربی والیبال ایران: دو هفته سخت را پشت سر گذاشتیم

عبادی‌پور: لیگ ملت‌ها برای والیبال ایران تمام نشده است

پیام وداع ایکر براوو؛ خداحافظ رئال

رکوردشکنی ستاره جوان هلند در یورو2024

رئیس دیوان عالی و دادستان کل کشور در اجلاس بریکس

رئیس ستاد جلیلی: انصراف در کار نیست مگر آنکه...

شنیده‌های تسنیم از نامزدهای هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی مجلس

واکنش کنعانی به پیام عید قربان بایدن: امپراتوری دروغ!

جدیدترین گوشی موتورولا با قابلیت‌های کاربردی و قیمتی مقرون‌به‌صرفه معرفی شد

رونمایی ال جی از نسل جدید تلویزیون‌های خود برای گیمرهای پولدار!

سرودن چند بیت در وصف امام رضا (ع)

انیمیشن تازه‌ «پیکسار» رکوردهای فروش سال 2024 را شکست

آخرین تمهیدات برای فینال جام حذفی

ستاره ناراضی بارسا جانشین طارمی در پورتو

ستاره انگلیس: یک سال برای این بازی کار کردم!

رفیعی: برای مبارزه با فساد در فوتبال، اول کمیته اخلاق اصلاح شود

عملکرد درخشان کریستیانو رونالدو در لیگ عربستان

اریکسن جوان‌ترین گلزن تاریخ یورو!

قصه تکراری «مشق شب» و راه حل جالب 2 مادر خلاق

گروسی: ایران به بازرسان آژانس اجازه دسترسی بدهد

مهاجری: جلیلی کنار بکشد، سبد رأی‌اش به سمت آراء باطله می‌رود

پورمحمدی بخش سانسور شده‌ مستندش را منتشر کرد

در میزگرد و گفتگوی نامزدها در هفتمین روز تبلیغات انتخابات چه گذشت؟

بهادری جهرمی: دولت علاقه داشت مخبر در انتخابات ثبت نام کند

جعفرزاده: نامزدها برای مقابله با فساد تضمین بدهند

تونی برندگانش را شناخت/ هری پاتر بهترین بازیگر موزیکال شد

Lords of the Fallen 2 در سال 2026 منتشر خواهد شد

4گوشه دنیا/ مسجدی شبیه به مسجد الاقصی در سریلانکا

سرودن غزلی زیبا در وصف امیرالمومنین علی (ع)

شعری در وصف مردم مظلوم فلسطین

سکانس هایی از «مهدی پاکدل» در گذر زمان

غلامی «فریدون» را کشت!

خاطره جالب بیک‌زاده از حنیف عمران‌زاده در سفر حج

غواصی جان یک ورزشکار المپیکی را گرفت!

شاگردان لوزانو؛ قهرمان لیگ طلایی اروپا

علاقه ستاره رئال به عربستان

اعزام علیپور و رکابی به آخرین مرحله رقابت‌های گزینشی المپیک

داستان جالب دستگیری هاشم بیک‌زاده در مکه

شوک به تراکتور از لایسنس آسیا!