آریا جوان

آخرين مطالب

زندگی مرموز در قلعه پیرزن! گردشگری

زندگی مرموز در قلعه پیرزن!
  بزرگنمايي:

آریا جوان - توریسم آنلاین: نام قلعه پیرزن از قلعه دختر آمده است؛ درباره قدمت قلعه پیرزن لواسان سند مکتوب و موثقی وجود ندارد.آن زمان پیرزن به معنای جای بالاتر از پرواز عقاب یا خردمند و دانا بوده است.
پریسا امیرقاسم خانی / نام قلعه پیرزن از قلعه دختر آمده است؛ درباره قدمت قلعه پیرزن لواسان سند مکتوب و موثقی وجود ندارد، ولی آن‌طور که شواهد نشان می‌دهد بسیاری از قلعه‌ها در دوره ساسانیان به نام قلعه دختر خوانده می‌شدند و مظهر الهه آب بودند، آن زمان پیرزن به معنای جای بالاتر از پرواز عقاب یا خردمند و دانا بوده است
برخی اسامی در محله‌ها ناخودآگاه کنجکاوی و ماجرا جویی مخاطب را بر می‌انگیزد و نگاه‌ها را به سمت خود می‌کشاند.
یکی از این نام‌ها متعلق به قلعه‌ای تاریخی در روستای «کند» از محله لواسانات است. نام این قلعه تاریخی، «قلعه پیرزن» است که جزو آثار تاریخی و هویتی محله به شمار می‌رود. شنیدن داستان آن و اینکه چرا قلعه پیرزن خوانده می‌شود از زبان محلی‌ها جالب و شنیدنی است.
دیوار به جا مانده از قلعه: برای رفتن به قلعه پیرزن، باید از شرق تجریش به سمت لواسان حرکت کنید. بعد عبور از بلوار لواسان، سمت چپ، به خیابان شهید اسدیان می‌رسید. خیابانی که از قدیم‌الایام به جاده «کند» شهرت داشته و روستایی به همین نام در ابتدای آن قرار دارد که به 2 بخش کند علیا و سفلی تقسیم می‌شود.
قلعه تاریخی پیرزن در روستای کند علیا واقع شده، و مسیر قلعه بخشی ماشین رو و بخشی پیاده‌رو است. مسیر ماشین رو از جاده خاکی به نام «اشکسته» می‌گذرد. هنگام عبور از اشکسته باغ‌های سر سبز روستای «کند» را می‌بینیم. مسیر پیاده‌رو کوهستانی است و پیاده‌روی در آن برای رسیدن به قلعه حدود 3 ساعت طول می‌کشد.

آریا جوان


قلعه در بالاترین نقطه و ارتفاع 3200 متری از سطح دریا واقع شده است. روبه‌روی قلعه پیرزن، قلعه تاریخی «ساکا» قرار گرفته و مسیر پیاده‌روی قلعه پیرزن سنگلاخی و تقریباً صعب‌العبور است. وقتی همراه راهنما به قلعه رسیدیم با دیواری سنگی روبه‌رو شدیم که حدود 7‌متر ارتفاع و 5‌متر عرض و یک‌متر قطر داشت.
این دیوار در حقیقت تنها بخشی از قلعه تاریخی پیرزن است که باقی مانده است. جنس دیوار سنگی از ساروج و سنگ است. در وسط دیوار دریچه‌ای به اندازه 70 در 70 سانت وجود دارد. از داخل دریچه عظمت کوه‌ها پیداست و پشت سر، شهر لواسان زیر پایتان قرار دارد.
به فاصله 10 متری و پایین‌تر از قلعه، حوضچه‌ای سنگی خالی از آب است، که گویا در زمان‌های دور پر از آب بوده است. حوضچه 2‌متر طول، یکی و نیم‌متر عرض و یک‌متر ارتفاع دارد. سنگ‌های داخل حوضچه در نگاه اول شبیه کاشیکاری است که گویا گذشت قرن‌ها آن را ساییده، ولی هنوز نشانه‌ای از کاشیاری در آن دیده می‌شود. در ارتفاعات قلعه پیرزن، زندگی به طرز عجیب و مرموزی جریان دارد.
پرستشگاه زرتشتیان: بسیاری قدمت قلعه پیرزن را هزاران سال پیش می‌دانند. در اسناد تاریخی و در سفر نامه ناصرخسرو نام قلعه پیرزن آمده است. نادر ضرابیان، از اهالی قدیمی لواسان و کارشناس تاریخی و فرهنگی در این‌باره می‌گوید: «نام قلعه پیرزن از قلعه دختر آمده است.
درباره قدمت قلعه پیرزن سند مکتوب و موثقی وجود ندارد، ولی آن‌طور که شواهد نشان می‌دهد بسیاری از قلعه‌ها در دوره ساسانیان به نام قلعه دختر خوانده می‌شدند و مظهر الهه آب بودند. آن زمان پیرزن به معنای جای بالاتر از پرواز عقاب یا خردمند و دانا بوده است.
بنابراین به نظر می‌آید قلعه پیرزن، جای خاص و مقدسی در دوره ساسانیان و قبل از اسلام بوده که پرستشگاه و معبد زرتشتیان به شمار می‌رفته و به این دلیل که نام آن مونث است، می‌تواند مانند سایر قلعه دخترهای دوره ساسانیان، مظهر الهه آب باشد. آن زمان مردمانی زرتشتی کنار قلعه و در همین روستای کند می‌زیستند که به کشاورزی مشغول بودند و این قلعه عبادتگاه آنها به شمار می‌رفته، آب نیز میان کشاورزان زرتشتی از اهمیت بالایی برخوردار بوده، برای همین قلعه نیز می‌تواند الهه آب به شمار برود.» ضرابیان، در ادامه می‌گوید: «چون قلعه در بلندی قرار داشته و راه دسترسی به آن صعب‌العبور است، بنابراین باید توسط دولتی‌های آن زمان ساخته شده باشد.»
در میان محلی‌ها روایت‌های متفاوت ولی شنیدنی از قلعه پیرزن وجود دارد که بیشتر شبیه افسانه است. عده‌ای می‌گویند زمانی در قلعه، پیرزنی زندگی می‌کرده، برای همین به قلعه پیرزن شهرت پیدا کرده و عده‌ای می‌گویند قلعه پیرزن محل دیده‌بانی اشرار بوده و برخی می‌گویند شکل قلعه از دور شبیه پیرزنی در حال قلیان کشیدن است. ولی آنچه مشخص است وجود دیوارساروجی و سنگی باقی مانده از قلعه است هنوز بعد از گذشت سال‌ها همچنان محکم و قوی باقی مانده است.
محل استراحت چوپانان و کوهنوردان: بسیاری از اهالی کند و لواسان نام قلعه پیرزن را شنیده‌اند، ولی هنوز آن را ندیده‌اند. اهالی قدیمی محله می‌گویند: «از زمانی که به یاد دارطم قلعه پیرزن به علت راه صعب‌العبورش، محل رفت‌وآمد اهالی نبوده و کمتر کسی به آنجا رفت‌وآمد می‌کرده و هنوز هم همینطور است. برای همین قلعه پیرزن میان اهالی به جایی دور افتاده و گاهی ترسناک شهرت دارد.»
اطراف قلعه پیرزن از سال‌ها قبل آن‌طور که به یاد می‌آوریم محل استراحت چوپانان روستا بوده، گاهی نیز سبزی‌کن‌های کوهی یا شکارچیان و کوهنوردان به این محل می‌رفتند. شنیده‌ایم که برخی از ماجراجویان گنج نیز به قلعه پیرزن می‌رفتند و گاهی به حفاری در اطراف قلعه می‌پرداختند، ولی هیچ‌گاه گنجی در قلعه پیرزن پیدا نشده است.

لینک کوتاه:
https://www.aryajavan.ir/Fa/News/1275000/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهلت تبلیغات انتخابات مجلس دوازدهم تمام شد

خرازی هشدار داد: اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم

آخرین اخبار انتخابات؛ جزئیات رای‌گیری الکترونیکی اعلام شد

گزارش سفیر ایران در بلاروس به امیرعبداللهیان

پیامک بی‌پاسخ آشنا به لیلاز درباره فایل صوتی ظریف

بازی Hollow Knight: Silksong هشت هزار سال دیگر عرضه خواهد شد!

خوسلو: این بازی از رویاهایم هم زیباتر بود

چرا شانس قهرمانی پرسپولیس بیشتر از استقلال است؟

5 روش ارزان و خانگی برای پاک کردن رنگ موی مشکی

رئیسی وارد قم شد

معمای برکناری رابرت مالی؛ فاز جدید پرونده تعلیق نماینده ویژه آمریکا در امور ایران

پاول دورف، تلگرام را امن‌تر از واتساپ و سیگنال می‌داند

رپر آمریکایی برای غزه خواند/ ویدئو

متفاوت ترین ساختنی لگو که این روزها حسابی طرفدار پیدا کرده است

سوراخی در یخ که 50 سال دانشمندان را متحیر کرده بود

معمای حل نشدۀ «پنج انگشت»!

شادی متفاوت رودیگر و آلابا پس از بازی؛ تکرار شادی معروف با صندلی!

جود بلینگام: از کودکی رویای این شب‌ها را می‌دیدم

فدراسیون فوتبال در تلاش برای محقق کردن شعار جهانی لذت فوتبال

متهم به قتل زهره فکور صبور بازداشت شد

آیا عامل مرگ بتهوون مسمومیت با سرب بود؟

عکس | اولین تصاویر از ازدواج سپند امیرسلیمانی با بازیگر زن

عکس | طعنه سنگین پرویز پرستویی به ابراهیم رئیسی

کارلو آنچلوتی و هم خوانی سرود رئال مادرید با هواداران حاضر در ورزشگاه

امتناع ریو فردیناند از پا گذاشتن روی لوگوی رئال مادرید هنگام ورود به زمین سانتیاگو برنابئو

توهین هواداران رئال مادرید به لیونل مسی در آستانه جدال با بایرن مونیخ؛ حرام‌زاده!

خلاقیت دانشجویی! معرفی اعضای پروژه درسی مانند یک ترکیب فوتبالی

ضربه خطرناک هری کین که نتوانست بایرن را به گل دوم برساند

ضربه کرنر بایرن مونیخ به تیرک افقی دروازه خورد

اشتباه نویر رئال رابه گل تساوی رساند

گل دوم رئال که مشکوک بود ولی پذیرفته شد

بررسی صحت گل دوم رئال مادرید با شبیه سازی زمین

لحظه صحیح اعلام شدن گل دوم رئال مادرید و انفجار سکوهای برنابئو

وزیر ورزش: صداوسیما باید حق پخش را بدهد

خلاصه بازی رئال مادرید 2 - بایرن مونیخ 1

صحنه بحث برانگیز و اشتباه عجیب داور!

احساساتی شدن خوسلو پس از سوت پایان بازی رئال مادرید و بایرن مونیخ

رستگاری کهکشانی‌ها با کامبک 3 دقیقه‌ای؛ رویای فینال تمام آلمانی بَر باد رفت

سرویس‌های اشتراکی PS Plus و Game Pass هیچ نشانه‌ای از رشد نشان نمی‌دهند

یکی از باسابقه‌ترین طراحان اپل از این شرکت جدا می‌شود

حکومت افغانستان: ممنوعیتی برای خرید و فروش کتاب‌های ایرانی وجود ندارد.

ضربه زیبای هری کین که از کنار دروازه به کرنر رفت

سیو فوق العاده نویر باز هم بایرن را نجات داد

هاشمی: بیشترین بودجه به فدارسیون کشتی می‌رسد

قربانی: همه بازی کثیف را دوست دارند

لونین کین را ناکام گذاشت در ثانیه های آخر نیمه اول

نامه رسمی پرسپولیس با اشاره به استقلال!

اولین تلاش هری کین در نیمه دوم بی نتیجه ماند

دو سیو دیدنی نویر اجازه ورود توپ رئال را نداد

شور و هیجان حفیظ دراجی، گزارشگر معروف عربی هنگام گزارش بازی رئال مادرید و بایرن مونیخ